Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās uzreiz pirmajā kārtā uzvarēja kādreizējais valsts prezidents, pašreizējais premjerministrs Vladimirs Putins, iegūstot vairāk nekā 64,9% balsu, liecina Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati par 70% biļetenu, vēsta Krievijas masu mediji.

Putins ieguva vairāk nekā pusi balsu, līdz ar to vēlēšanu otrā kārta nebūs nepieciešama.

Otro vietu vēlēšanās ar 17,01% vēlētāju balsu tradicionāli ieguva Krievijas Komunistiskās partijas līderis Genādijs Zjuganovs, kurš pretendē uz prezidenta krēslu jau kopš 1996.gadā.

Trešajā vietā negaidīti nokļuva uzņēmējs Mihails Porhorovs, kuru atbalstīja 6,85% vēlētāju. "Interfax" atzīmē, ka pēc daudzu politikas procesu vērotāju domām, Prohorova rezultāts var kļūt par nopietnu iemeslu viņa ienākšanai lielajā politikā. Miljardieris Porhorovs gan žurnālistiem paziņoja, ka rēķinās ar 11% vēlētāju atbalstu, un solīja atkal kandidēt uz prezidenta amatu, iespējams, pat ne vienu reizi vien. Viņš arī negrasās pieņemt piedāvājumus strādāt Putina komandā, ja tādus viņam izteiks. Prohorovs pieļāva, ka varētu veidot savu partiju, ziņo "Interfax".

Tikmēr Putina priekšvēlēšanu štāba vadītājs Staņislavs Govoruhins atzina, ka štābā ir pārsteigti par vēlēšanu provizoriskajiem rezultāti, jo bija rēķinājušies ar 58% vēlētāju atbalstu, vēsta "RIA Novosti".

Drīz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas Maskavā Manēžas laukumā pie Kremļa sapulcējās 110 000 Putina atbalstītāju, vēsta "RIA Novosti". Mītiņš noritēja mierīgi, vairākiem dalībniekiem bija karogi ar Putina attēlu un dažādi plakāti, kas vēstīja par atbalstu viņam. Akciju apmeklēja arī pats Putins un līdzšinējais prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Putins mītiņa dalībniekiem pauda, ka viņš ir uzvarējis godīgā cīņā, un pateicās visiem atbalstītājiem. "Paldies visiem, kas teikuši "jā" varenai Krievijai," viņš sacīja. Viņš arī solīja, ka godīgi un saspringti strādās prezidenta amatā.


Savukārt Zjuganovs paziņoja, ka Komunistiskā partija neatzīst vēlēšanu rezultātus, jo tie neesot godīgi, taisnīgi un cienījami, vēsta "RIA Novosti". Viņš norādījis, ka godīgas var būt tikai tādas vēlēšanas, kurās notiek varas dialogs ar opozīciju, taču Putins no debatēm ar opozīciju bija atteicies. Zjuganovs arī atzīmēja, ka negrasās apsveikt Puinu ar uzvaru.

Tikmēr liberāldemokrātu līderis Vladimirs Žirinovskis, par kuru nobalsoja 6,45%, un partijas "Taisnīgā Krievija" līderis Sergejs Mironovs, kuru atbalstīja 3,71% vēlētāju, jau sestdien vakarā telefoniski apsveica Putinu ar uzvaru.

Tikmēr opozīcijas līderi arī ziņojuši par vairākiem pārkāpumiem vēlēšanu iecirkņos, bet oficiāli atzīti tikai divi gadījumi. Maskavā vienā vēlēšanu iecirknī vēlēšanu rezultāti anulēti, jo ir atklāti pārkāpumi vēlētāju sarakstu veidošanā, vēsta "Interfax". Maskavas vēlēšanu komisijas vadītājs Gorbunovs žurnālistiem pastāstīja, ka Mitino rajonā, uzmanīgi pārbaudot vēlētāju sarakstus, atklājās, ka daži vēlētāji iekļauti tajos piektdien vai sestdien, kas ir pārāk vēlu un neatbilst likumam. Savukārt kādā vēlēšanu iecirknī Dagestānā, iespējams, fiksēts mēģinājums falsificēt vēlēšanu rezultātus, un šī iecirkņa balsojumu nolemts anulēt, vēsta aģentūra "RIA Navosti", atsaucoties uz neoficiālu informāciju.

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs medijiem norādījis, ka Putina uzvaras gadījumā vara mēģinās "panākt nobriedušākas sabiedrības līmeni", taču bez [pēdējā PSRS prezidenta Mihaila] "Gorbačova liberālisma lēkmēm", vēsta "RIA Novosti".

Peskovs pauda, ka nekādu revolūciju nebūs. Taču viņš atgādināja, ka Putins jau iepriekš vairākkārt uzsvēris, ka ir pakāpeniskās attīstības un virzības uz priekšu piekritējs. "Lūk, šo virzību mēs arī ieraudzīsim. Un šo virzību veidos politiskas sistēmas modernizācija un ekonomikas modernizācija," sacīja Peskovs.

Viņš atzīmēja, ka politiskai sistēmai ir jāpanāk Krievijas pilsoniskās sabiedrības attīstības līmeni, kas esot kļuvusi nobriedušāka un vēlas vairāk iesaistīties politikā. "Un politiskai sistēmai jāadaptējas šiem apstākļiem un jāieņem aktīvāka pilsoniskā pozīcija," uzsvēra Putina pārstāvis.

Savukārt politologi prognozē, ka pēc vēlēšanām Krievija atkal izcelsies opozīcijas protesti. "Pirmdien mītiņš "Par godīgām vēlēšanām" būs protesta akcija. Galvenais, lai šis protests būtu korekts, bez agresijas un vardarbības," pauda Politisko un ekonomisko komunikāciju aģentūras direktors Dmitrijs Orlovs.

Krievijā svētdien notika prezidenta vēlēšanas, kurās uzvaru jau iepriekš prognozēja premjerministram Putinam, kurš jau bija prezidenta amatā no 2000. līdz 2008.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!