Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Somijas parlamenta vēlēšanās uzvarējuši sociāldemokrāti, taču, atpaliekot vien par diviem procentpunktiem, tiem uz papēžiem min nacionālistiskā Somu partija, liecina rezultāti pēc visu balsu saskaitīšanas.

Saskaņā ar Tieslietu ministrijas paziņotajiem galīgajiem balsu skaitīšanas rezultātiem līdz šim opozīcijā bijušie sociāldemokrāti ieguvuši 17,7% balsu un attiecīgi 40 no 200 deputātu vietām. Savukārt Somu partija, par kuru balsojuši 17,5% vēlētāju, parlamentā būs pārstāvēta ar 39 mandātiem.

Sociāldemokrātu līderis Anti Rinne, atzīstot, ka cerējis uz labākiem rezultātiem, tomēr aicinājis vest Somiju pretī "ilgtspējīgam klimatam, [un] sociālai un ekonomiskajai politikai".

Savukārt Somu partijas līderis Jusi Hallaaho, kurš saskaņā ar rezultātiem kļuvis par vispopulārāko Somijas politiķi, individuāli iegūstot visvairāk balsu, paudis pārsteigumu par nacionālistu lielajiem panākumiem. Kopumā vēlēšanās kandidēja 2500 kandidāti, kas pārstāvēja 19 partijas.

Trešajā vietā ar 17% balsu un 38 mandātiem ierindojusies konservatīvā Nacionālā koalīcija, kurai seko līdzšinējā premjerministra Juhas Sipiles vadītā Centra partija, kas ieguvusi 13,8% balsu un 31 deputāta vietu.

Centra partija kļuvusi par vislielāko šo vēlēšanu zaudētāju, jo tās pārstāvniecība parlamentā sarukusi par 18 vietām. "Zaļie" un Kreisā alianse attiecīgi ieguvuši 20 un 16 vietas. Savukārt Zviedru tautas partija izcīnījusi deviņus mandātus, bet kristīgie demokrāti - piecus.

Vēlētāju aktivitāte sasniegusi 72% Šī ir pirmā reize pēdējā gadsimta laikā, kad neviena partija nav ieguvusi vairāk nekā 20% balsu.

Ņemot vērā lielo parlamenta fragmentāciju un lielās domstarpības starp tradicionālajām partijām, kā risināt problēmas, kuras rada pieaugošās sabiedrisko pakalpojumu izmaksas, gaidāmās koalīcijas sarunas, domājams, būs smagas un ilgas.

Turklāt priekšvēlēšanu kampaņas laikā vairums citu partiju līderu noraidījuši iespēju sadarboties ar Somu partiju. Paredzams, ka pirmajam valdības veidošana tiks uzticēta Rinnem, kura vadītie sociāldemokrāti pirmo reizi pēdējo 20 gadu laikā guvuši formālu uzvaru vēlēšanās.

Sociāldemokrāti vēlas paaugstināt nodokļus, lai glābtu dāsno Somijas sociālās labklājības sistēmu, kamēr centriski labējās partijas iestājas, ka tā ir jāreformē pieaugošo izmaksu dēļ. Tikmēr nacionālisti norāda, ka Somija pārāk daudz tērē tādu problēmu risināšanai kā klimata pārmaiņas un patvēruma meklētāju uzņemšana.

Somu partija, kas sākotnēji zaudēja savu popularitāti, kad 2017.gadā par tās līderi kļuva stingrās līnijas piekritējs Hallaaho, pēdējo mēnešu laikā strauji atguva savas pozīcijas, parādoties ziņām par vairākiem seksuāliem uzbrukumiem, kurus pastrādājuši imigranti.

Somu partijas nostāja vides jautājumos, cita starpā iebilstot pret ierosināto nodokli uz gaļas patēriņu, īpaši uzrunā vēlētājus lauku apvidos, kurus satrauc mēģinājumi mainīt somu tradicionālo dzīvesveidu.

Somu partija ir vienīgā, kas uzskata, ka nākamajai valdībai nevajadzētu kāpināt oglekļa izmešu samazināšanas tempu, lai tādējādi cīnītos ar klimata izmaiņām. Tajā pašā laikā, atšķirībā no sociāldemokrātiem, nacionālisti iestājas par fiskālās disciplīnas uzturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!