Foto: Shutterstock

Pēc provizoriskajiem rezultātiem, Uzbekistānā svētdien notikušajās parlamenta apakšpalātas jeb Likumdošanas palātas vēlēšanās uzvarējusi Uzbekistānas Liberāldemokrātiskā partija (UzLiDep), informēja Uzbekistānas centrālajā vēlēšanu komisijā.

Liberāldemokrāti saņēmuši 34% vēlētāju balsu, un līdz ar to partijai būs 44 mandāti parlamenta apakšpalātā. Līdzšinējā sasaukuma parlamentā liberāldemokrātiem bija 52 vietas.

Uzbekistānas Demokrātiskā partija “Milliy tiklanish” ("Nacionālā atdzimšana") ieguvusi 27% balsu un 35 vietas, Sociāldemokrātiskā partija “Adolat" ("Taisnīgums") saņēmusi 16% balsu un 21 vietu, Tautas demokrātiskā partija ieguvusi 14% balsu un 18 vietas. Savukārt Uzbekistānas Ekoloģiskā partija ieņems 11 vietas apakšpalātā, jo to atbalstījuši 9% nobalsojušo.

Vēlēšanas uzskatāmas par notikušām 128 no 150 vēlēšanu apgabaliem, jo atlikušajos apgabalos nav piedalījies nepieciešamais vēlētāju skaits. Šajos 22 apgabalos vēlēšanas notiks atkārtoti pēc divām nedēļām, tāpēc šie rezultāti var mainīties.

Pēc provizoriskiem datiem, vēlēšanās piedalījušies 17 miljoni 941 tūkstotis vēlētāju jeb 87,83% no kopējā vēlētāju skaita. Uzbekistānas iedzīvotāju skaits sasniedzis 33,7 miljonus, bet vēlēšanās balsstiesības ir aptuveni 20 miljoniem šīs Centrālāzijas valsts pilsoņu.

Uzbekistānas parlamentam ir divas palātas – Senāts jeb augšpalāta un Likumdošanas palāta jeb apakšpalāta. Senātā ir 100 senatori, bet Likumdošanas palātā – 150 deputāti. Deputātu pilnvaru termiņš ir pieci gadi.

Likumdošanas palātas (“Oliy Majlis”) vēlēšanās tiks ievēlēti 150 deputāti. Vēlēšanas notiek pēc mažoritārās sistēmas vienmandāta vēlēšanu apgabalos, un katra no piecām partijām izvirzījusi vienu kandidātu katrā apgabalā. Kopumā vēlēšanām tika reģistrēti 750 kandidāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!