Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās ir uzvarējis pašreizējais valsts vadītājs Ugo Čavess, iegūstot 54,42% balsu, paziņoja Nacionālās vēlēšanu padomes priekšsēdētāja Tibisaja Lusena, balstoties uz daļējiem provizoriskiem rezultātiem pēc 90% balsu saskaitīšanas.

Mirandas štata gubernators labējais centrists Enrike Kapriless, kurš ir vairāku opozīcijas politisko spēku kopējais kandidāts, ieguvis 44,97% balsu.

Neilgi pēc paziņojuma par Čavesa uzvaru viņa piekritēji sarīkoja uguņošanu galvaspilsētā Karakasā.

"Paldies, mana mīļā tauta!!! Lai dzīvo Venecuēla!!! Paldies Dievam! Paldies jums visiem!" Čavess ierakstīja sociālajā tīklā "Twitter" pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas.

Jau pirms rezultātu paziņošanas simtiem Čavesa piekritēju Karakasā sāka ballīti pie prezidenta Mirafloresas pils, spēlējot salsas mūziku un šaujot petardes.

Pēc 90% balsu saskaitīšanas Čavess bija ieguvis 7 444 082 balsis, bet Kapriless - 6 151 554 balsis. Vēlēšanās piedalījās 80,94% no 19 miljoniem balsstiesīgo iedzīvotāju, sacīja Lusena.

"Notika mierīgs vēlēšanu process bez incidentiem," teica Nacionālās vēlēšanu padomes priekšsēdētāja.

Kapriless atzina savu sakāvi un apsveica Čavesu ar uzvaru. "Es gribu apsveikt [vēlēšanu] kandidātu - republikas prezidentu," Kapriless sacīja savas vēlēšanu kampaņas mītnē.

Venecuēlas prezidenta vēlēšanas svētdien bija ieilgušas par vairākām stundām, jo pie vairākiem balsošanas iecirkņiem izveidojās garas rindas un tie turpināja darboties vairākas stundas pēc oficiālā slēgšanas laika, tāpēc Čavess un Kapriless aicināja iedzīvotājus saglabāt mieru un pacietību.

Lielākā daļa sabiedriskās domas aptauju pirms vēlēšanām liecināja, ka Čavess varētu iegūt vairāk nekā pusi balsu, taču dažās aptaujās Kaprilesam bijis lielāks atbalsts nekā Čavesam. Jaunākajās aptaujās Čavess pārspēja Kaprilesu par tikai 10 procentpunktiem.

Čavess, būdams armijas virsnieks, 1992.gadā vadīja neveiksmīgu militāro apvērsumu. Pēc uzvaras prezidenta vēlēšanās viņš kļuva par valsts vadītāju 1999.gadā. Tad pēc viņa iniciatīvas tika grozīta konstitūcija, palielinot prezidenta pilnvaras, un 2000.gadā viņš atkal uzvarēja prezidenta vēlēšanās. 2002.gadā pret Čavesu notika neveiksmīgs militārs apvērsums. 2004.gadā pēc opozīcijas ierosinājuma tika sarīkots referendums par Čavesa atcelšanu no amata, tomēr Čavess guva vairākuma pilsoņu atbalstu. 2006.gadā Čavess atkal tika ievēlēts par prezidentu, iegūstot 62% balsu.

Venecuēla ir prezidentāla valsts, un prezidentam ir lielas pilnvaras.

Čavess plāno turpināt savu līdzšinējo politiku, ko viņš dēvē par sociālistisku revolūciju, savukārt Kapriless solīja atjaunot ekonomikas izaugsmi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!