Foto: AP/Scanpix

Svētdien notiekošās pseidovēlēšanas Donbasā var novest pie "jaunas Piedņestras" izveidošanās Ukrainas austrumos, brīdinājis Kijevai lojālās Luhanskas apgabala valsts administrācijas priekšsēdētājs Genādijs Moskaļs.

Runājot Ukrainas sabiedriskajā televīzijā, viņš norādījis, ka pašpasludinātajā "Luhanskas tautas republikā" (LTR) pieņemti likumi par republikas vadītāja un tautas padomes deputātu vēlēšanām un iespiesti miljons biļetenu, savukārt Krievija ļāvusi atvērt balsošanas iecirkņus arī savā teritorijā - Voroņežas un Rostovas apgabalos.

Pēc viņa teiktā, Donbasā norisinās cīņa starp "kara partiju" un "miera partiju", vēsta "Censor.net".

"Manuprāt, situācija ir ļoti satraucoša, karogs un ģerbonis viņiem jau ir, himna ir, un rīt viņiem būs arī tautas padome un LTR vadītājs," sacījis Moskaļs. "Nešaubos, ka šīs vēlēšanas atzīs Krievija, tai sekos Venecuēla, Ziemeļkoreja, Nikaragva."

Jau ziņots, ka Ukrainas Drošības dienests (SBU) svētdien ierosinājis krimināllietu par promaskavisko kaujinieku rīkotajām "vēlēšanām" pašpasludinātajās "Doņeckas tautas republikā" (DTR) un "Luhanskas tautas republikā" (LTR).

Kā SBU norāda savā "Facebook" profilā, krimināllieta ierosināta saskaņā ar Ukrainas kriminālkodeksa pantu "par darbībām, kas vērstas uz konstitucionālās iekārtas vardarbīgu mainīšanu vai gāšanu, vai valsts varas sagrābšanu".

Iepriekš SBU jau uzsvēra, ka šīs pseidovēlēšanas ir pretrunā ar Ukrainas konstitūcijā un likumos noteikto varas institūciju ievēlēšanas kārtību un tajās saskatāmas valsts varas gāšanas mēģinājuma pazīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!