Foto: Reuters/Scanpix
Psihiatri secinājuši, ka traģisko Norvēģijas slaktiņu sarīkojušais Anderss Bērings-Breiviks veselības problēmu dēļ tiesas priekšā stāties nevar, otrdien ziņo "RIA Novosti".

Ārstu komisija otrdien Oslo tiesā iesniedza Bēringa-Breivika psihiatriskās analīzes slēdzienu. Iepriekš vēstīts, ka psihiatru slēdziens pieņemts vienprātīgi. Psihiatri atzinuši, ka vīrietis, kurš nogalināja vairākus desmitus cilvēku, cieš no paranoidālās šizofrēnijas.

Slēdziens uzrakstīts pēc divu psihiatru 12 vizītēm un sarunām ar apsūdzēto. Pamatojoties uz viņu slēdzienu, lēma, vai Bērings-Breivīks ir tiesājams vai arī ievietojams psihiatriskā ārstniecības iestādē.

Oslo prokuratūras pārstāvji žurnālistiem paziņoja, ka psihiatru slēdzienā teikt – vīrietis dzīvojis savā iedomu pasaulē, "īstenojot savas murgainās ieceres dzīvē, ticot, ka zina, kuram jādzīvo un kuram nē". BBC vēsta, ka Braiviks savās "slimajās fantāzijās" uzskatījis, ka viņš kādreiz kļūs par Norvēģijas valdnieku.

Bērings-Breiviks 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā nogalināti 69 cilvēki, bet vēl 67 tika ievainoti.

Kā liecina Bēringa-Breivika internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānojis vismaz no 2009.gada un tos realizējis vienatnē.

Kā pamatojumu slaktiņam Bērings-Breiviks min naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Lai gan Bērings-Breiviks atzinis, ka īstenojis uzbrukumus, savu vainu atzīt viņš atteicies, uzsverot, ka viņa rīcība bijusi "nežēlīga, taču nepieciešama".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!