Foto: Pixabay
Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) ministru konference, kas ir šīs organizācijas lielākā sanāksme četru gadu laikā un bija plānota nākamnedēļ, piektdien tika atlikta Covid-19 izraisošā koronavīrusa omikrona varianta dēļ.

PTO bija cerējusi, ka četru dienu konference Ženēvā dotu jaunu stimulu šai organizācijai, kas četrus gadus mēģinājusi panākt progresu zvejas subsīdiju un citu problēmu atrisināšanā.

Jaunā PTO ģenerāldirektore Ngozi Okondžo-Iveala arī bija cerējusi šajā konferencē noslēgt vienošanos par Covid-19 vakcīnu patentu atcelšanu, lai pierādītu, ka PTO var spēlēt svarīgu lomu pandēmijas apkarošanā.

Konference tika atlikta četras dienas pirms tās gaidāmā sākuma. Tas notika dažas stundas pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) paziņojuma, ka Dienvidāfrikā jaunatklātais omikrona variants rada bažas.

Valstis piektdien pieņēma lēmumus par lidojumu aizliegumiem no Āfrikas dienvidu daļas, lai palēninātu omikrona varianta izplatīšanos, bet pasaules akciju tirgi un naftas cenas piedzīvoja kritumus bailēs par šo variantu.

PTO ģenerāldirektore Anabela Gonsalesa paziņoja, ka konference ir atlikta ar Okondžo-Ivealas un PTO Ģenerālpadomes priekšsēdētāja Dasio Kastiljo lēmumu, kas pieņemts visu PTO 164 dalībvalstu vārdā.

PTO 12. ministru konference iepriekš jau bija atlikta Covid-19 pandēmijas dēļ. To sākotnēji bija paredzēts rīkot 2020.gada jūnijā Kazahstānas galvaspilsētā Nursultanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!