Tirdzniecības organizācijas (PTO) dalībvalstu ministru tikšanās Sietlā piektdien beigusies neveiksmīgi, jo netika sasniegts konferences mērķis — sākt jaunu sarunu kārtu par tirdzniecības liberalizāciju.
Kā raksta “Diena”, četru dienu ilgajās sarunās, ko pavadīja aktīvas protesta akcijas, jau no paša sākuma daudzos jautājumos nebija vienprātības, sākot ar subsīdiju samazināšanu lauksaimniecībai līdz minimālu darba likumdošanas standartu ieviešanai jaunattīstības valstīs.

Saskaņā ar oficiālo paziņojumu konferences darbs “apturēts” uz nenoteiktu laiku. Pieņemts lēmums, ka tuvākajā laikā Ženēvā jāatsākas konsultācijām darba līmenī, kuras vadīs PTO ģenerāldirektors Maiks Mūrs. Jau tagad zināms, ka kārtējā sarunu kārta par globālo tirdzniecību, kuras dienas kārtību cerēja izstrādāt Sietlā, nesāksies agrāk par 2000. gada 1. janvārī, kā tika plānots sākotnēji.

Reuters atzīmē, ka konferences neveiksme nozīmē lielu diplomātisku triecienu ASV un prezidentam Bilam Klintonam, kurš šo samitu uzskatīja par līdzekli brīvākas tirdzniecības izveidē un labklājības palielināšanā ASV un visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!