Foto: Reuters/Scanpix

ASV ceturtdien publiskos daļu no teroristu organizācijas "Al Qaeda" nogalinātā līdera Osama bin Ladena sagūstīšanas operācijas laikā iegūtajiem dokumentiem, vēsta laikraksts "The Telegraph", atsaucoties uz ASV amatpersonām.

Materiāli, kuros ietilpst drukāti materiāli, audio un video faili, kā arī ar roku rakstīti dokumenti, iegūti teroristu vadoņa mājoklī Pakistānā, kur viņš tika nogalināts ASV speciālo vienību operācijā pagājušā gada maijā. Dokumenti iegūti no pieciem datoriem, vairākiem cietajiem diskiem un vairāk nekā 100 dažādiem datu nesējiem.

Septiņpadsmit no šiem dokumentiem ceturtdien tiks publiskoti ASV Vestpointas Militārās akadēmijas Terorisma apkarošanas centra (CTC) interneta vietnē. Materiāli tiks publicēti angļu un arābu valodā. Nav zināms, vai vēlāk tiks publiskoti vēl citi dokumenti.

Starp publiskotajiem materiāliem varētu būt informācija par desmit gadus ilgušo bin Ladena meklēšanu, pieļauj terorisma analītiķis Pīters Bergens, kuram, rakstot grāmatu, ir bijusi pieeja dažiem no šiem materiāliem.

Izlūkošanas un pretterorisma dienesti mēnešiem ilgi ir pētījuši iegūtos materiālus, meklējot norādes par "Al Qaeda" iekšējo struktūru un iespējamiem nākotnes teroraktiem.

Kā ziņots, bin Ladens tika nogalināts specoperācijas laikā savā rezidencē Abotabadas pilsētā Pakistānā 2011. gada 2. maijā. Par viņa nāvi speciālā televīzijas tiešraidē paziņoja ASV prezidents Baraks Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!