Foto: AP/Scanpix

Tīmekļa vietnē "YouTube" trešdien publiskots vēl viens ar korupcijas skandālu saistīts Turcijas premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana sarunu ieraksts, kurā premjers liek savam dēlam nepieņemt biznesa darījumā piedāvātu naudas summu, bet nogaidīt, līdz tiks piedāvāts vairāk

Pirmdien "YouTube" tika publiskots balss ieraksts, kurā premjers korupcijas skandāla sākumā iesaka savam dēlam Bilalam atbrīvoties no lielām summām, izdalot naudu vairākiem uzņēmējiem. Sarunā minēts, ka vēl jāizdala aptuveni 30 miljoni eiro.

Abu ierakstu autentiskums nav apstiprināts, un Erdogans kategoriski noliedz, ka tā būtu patiesība, apgalvojot, ka to safabricējuši viņa politiskie konkurenti.

Pēdējo ierakstu publiskojis anonīms "YouTube" lietotājs, kurš norādījis, ka ierakstā dzirdama Erdogana balss.
"Nepieņem to. Lai ko arī viņš ir mums apsolījis, viņam būtu jādod šis. (..). Pārējie dod. Kāpēc viņš nevar? Kā viņi domā, kas šis ir par biznesu? (..) Bet neraizējies, viņi iekritīs mums klēpī," sacījis Erdogans.

Neviens uzņēmuma nosaukums sarunā nav minēts, bet otrs runātājs, domājams, Bilals, pieminējis kādu Sitki kungu.
Paskaidrojumā, kas "YouTube" pievienots ierakstam, teikts, ka runa ir par Stambulā bāzētā uzņēmuma "Turang Transit Tasimacilik" priekšsēdētāju Sitki Ajanu.

"Turang Transit Tasimacilik" 2010.gadā saņēma atļauju veikt daļu būvdarbu plānotajā cauruļvada izbūvē Irānas un Turkmenistānas gāzes nogādāšanai Eiropā caur Turciju, liecina kompānijas tīmekļa vietnē publiskotā informācija. Tomēr kādas saites saista "Turang Transit Tasimacilik" ar Erdogana ģimeni un vai tādas vispār ir, nav zināms.

Jau vēstīts, ka Turcijā izcēlies plašs korupcijas skandāls, kas metis ēnu pār Erdogana tuvākajām aprindām, apdraudot viņa izredzes šogad gaidāmajās vēlēšanās pretendēt uz prezidenta amatu.

Skandālā iesaistīti trīs ministru dēli un vairākas citas sabiedrībā zināmas personas, tostarp ietekmīgi uzņēmēji. Viņi tiek turēti aizdomās par korupciju saistībā ar celtniecības projektiem.
Tiek izmeklēti arī iespējamie nelegālie naudas pārvedumi uz Irānu.

Erdogans apgalvo, ka visa šī izmeklēšana ir sazvērestība, kuru sarīkojuši trimdā dzīvojošā islāmistu sludinātāja Fetulla Gilena atbalstītāji, kuriem ir vērā ņemama ietekme policijā un tiesu sistēmā.

Atriebjoties par to, premjers īstenojis plašu tīrīšanu tiesībsargājošās iestādēs.

Turcijas parlaments pieņēmis arī jaunus likumus, kas paredz pastiprināt valsts kontroli pār tiesu sistēmu un paplašināt interneta uzraudzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!