Foto: AFP/Scanpix/LETA
Bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons otrdien lūdzis Katalonijas neatkarības atbalstītājus ziedot naudu, lai viņš un 19 citi politiķi varētu atmaksāt 4,1 miljonu eiro, kas no Spānijas valsts līdzekļiem tika iztērēti neatkarības referenduma sarīkošanai.

Katalonijas valdība 2017.gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Tikmēr vairāki reģiona līderi, arī Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citi nonāca cietumā.

"Ja jūs balsojāt 1.oktobrī, tad mums jūs esat nepieciešami," tviterī paziņoja Pudždemons, publicējot saiti uz bankas kontu, kur pārskaitīt ziedojumus.

Pudždemons, kurš pašreiz ir Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un dzīvo Beļģijā, pavēstīja, ka Spānijas galvenais auditoru birojs devis viņam un pārējiem separātistu politiķiem 15 dienas laika, lai atmaksātu referenduma organizēšanā iztērētos miljonus.

Auditoru birojs, kas uzrauga Spānijas politisko partiju tēriņus, vēl nav apstiprinājis Pudždemona ziņoto.

Tikmēr Katalonijā seši ieslodzītie separātistu līderi šodien stingras apsardzes pavadībā pirmo reizi tika izlaisti no cietuma, lai varētu sniegt liecības Katalonijas parlamentā.

Viņus pie parlamenta sagaidīja simtiem atbalstītāju, kas skandēja "Neatkarību!" un "Brīvību politieslodzītajiem!".

Viens no notiesātajiem - bijušais Katalonijas vicepremjers Urials Džunkerass - parlamentā pauda pārliecību, ka Katalonijā galu galā tiks sarīkots vēl viens balsojums par neatkarību.

"Pašnoteikšanās referendums ir normāla lieta. Mēs vēlamies to vēlreiz izdarīt un mēs to izdarīsim," sacīja Džunkerass, kuram Spānijas Augstākā tiesa pērnā gada oktobrī piesprieda 13 gadu cietumsodu par musināšanu uz dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

"Mums nav bail, mums nekad nav bijis," uzsvēra Džunkerass.

Viņš sacīja, ka plānotās sarunas starp Spānijas valdību un Katalonijas reģionālo valdību ir solis uz priekšu, bet pauda skepsi par izredzēm uz panākumiem.

Plānots, ka Spānijas premjerministrs Pedro Sančess 6.februārī ieradīsies Barselonā, lai ievadītu sarunas.

Šādas sarunas pieprasījusi viena no katalāņu separātistu partijām - Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC) - apmaiņā pret netiešo atbalstu uzticības balsojumā, kas ļāva Sančesam šomēnes beidzot izveidot jauno valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!