Foto: AFP/Scanpix/LETA

Katalonijas ekspremjers Karless Pudždemons lūgs Spānijas tiesneša atļauju piedalīties Katalonijas parlamenta sēdē, kurā tiks spriests par jaunas reģionālās valdības izveidošanu, svētdien pavēstīja viens no vadošajiem separātistu likumdevējiem un Pudždemona vietnieks Džozeps Ruljs.

Pudždemons nākamo 24 stundu laikā lūgs tiesisko pilnvarojumu tam, lai varētu otrdien Barselonā apmeklēt parlamenta sēdi, kurā tiks lemts par viņa stāšanos valdības vadītāja amatā, raidorganizācijai "Catalunya Radio" sacīja Ruljs.

Spānijas Konstitucionālā tiesa sestdien aizliedza Pudždemonu premjera ievēlēt aizmuguriski.

Tiesa, kas tika sasaukta pēc Madrides valdības lūguma, nosprieda, ka Pudždemons nevar atrasties ārzemēs, ja viņš grib piedalīties vēlēšanās.

Tomēr, ja Pudždemons atgriezīsies, viņam draud aizturēšana saistībā ar apsūdzībām par kūdīšanu uz dumpi, kas viņam izvirzītas par centieniem panākt Katalonijas neatkarību.

Madrides valdība bija iesniegusi sūdzību pret viņa atkārtoto kandidēšanu uz valdības vadītāja amatu, un tam daļēji ir bijuši panākumi.

Tika panākts juridisks kompromiss - Pudždemona kandidēšana netika aizliegta pilnībā, tomēr, lai viņš varētu kandidēt uz valdības vadītāja amatu, viņam ir jāatrodas valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!