Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Vladimira Putina konkurents 2012. gadā notikušajās prezidenta vēlēšanās, miljardieris Mihails Prohorovs un krievu estrādes superzvaigzne Alla Pugačova parakstījusi atklāto vēstuli ar aicinājumu pārtraukt grupas "Mašina vremeņi" līdera Andreja Makarēviča vajāšanu saistībā ar viņa nostāju Krimas aneksijas jautājumā.

Radiostacijas "Echo Moskvi" mājaslapā publicētā atklātā vēstule , ko parakstījuši arī tādi Krievijas sabiedrībā zināmi cilvēki kā, piemēram, aktieris Leonīds Jarmoļņiks, rakstniece Ludmila Uļicka un cilvēktiesību aktīvists Ļevs Ponomarjovs, adresēta prezidentam Putinam, premjerministram Dmitrijam Medvedevam, lielāko televīzijas kanālu ģenerāldirektoriem un vairākām citām amatpersonām.

Tās parakstītāji uzsver, ka, saistībā ar publiskotajām nepatiesajām ziņām par to, ka Makarēviča negatīvo nostāju pret Krimas aneksiju it kā ietekmējis fakts, ka viņam ir bizness Ukrainā, 27. martā Krievijas interneta vidē pret mūziķi izvērsta īsta vajāšana un parādījusies petīcija, kurā Makarēvičs nodēvēts par "fašistu līdzskrējēju", kam jāatņem visus savulaik piešķirtos apbalvojumus. Atklātajā vēstulē norādīts, ka, lai arī petīcijas autori apgalvo, ka ir neatkarīgi, Makarēviča vajāšanu jau atbalstījuši atsevišķi Medvedeva vadītās "Vienotās Krievijas" politiķi un atsevišķi masu informācijas līdzekļi.

"Politiķu un plašsaziņas līdzekļu centieni paaugstināt savu reitingu, veidojot skandālu ap pazīstamu cilvēku, izskatās nožēlojami," pauž vēstules parakstītāji, norādot, ka plašsaziņas līdzekļu izmantošana par propagandas ieroci "neiztur kritiku".

Atklātās vēstules autori pret Makarēviču vērstajā kampaņā saskata līdzību ar PSRS laikos piedzīvoto vajāšanu un atgādina, ka, piemēram, rakstnieks Boriss Pasternaks savulaik tika vajāts par piekrišanu saņemt Nobela prēmiju literatūrā, bet akadēmiķim Andrejam Saharovam visi piešķirtie apbalvojumi tika atņemti par to, ka viņš kritizēja PSRS karadarbību Afganistānā.

"Valsts apbalvojumus neizsniedz par partijas un valdības līnijas atbalstīšanu, tos izsniedz par nopelniem tautas priekšā," atgādinot, ka Makarēvičs 2003. gadā saņēma ordeni nevis par politisko pārliecību, bet gan par ieguldījumu mūzikā, norāda vēstules parakstītāji.

Makarēviča aizstāvji norādījuši, ka viņu vidū ir gan ļaudis, kas neatbalsta Krievijas militāro intervenci Krimā, gan cilvēki, kuri Krievijas rīcību atbalsta.

"Mums ir dažādi uzskati, mēs dzīvojam demokrātiskā valstī un nebaidāmies izteikt savu pozīciju. Ja mūsu valstī, mūsu Krievijā būs pieņemami atņemt balvas un saukt cilvēkus par "nodevējiem" un "fašistiem" par atšķirīgu viedokli, tas degradē pašu apbalvojumu ideju. Mums ir jāaizstāv jebkuru mūsu valsts pilsoni no melīgiem uzbrukumiem, jo vairāk tad, ja cilvēks ir pazīstams un izplatītie meli aizskar viņa godu un cieņu, viņa labo vārdu," pausts vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!