Foto: Wikipedia

Libānas ziemeļdaļas pilsētā Tripolē trešdien pūlis uzbrucis prominenta sunnītu reliģiskā līdera birojam, pavēstīja oficiālā ziņu aģentūra un armija. Tad pūlis devies uz vienu no pilsētas galvenajiem laukumiem un tur nodedzinājis Ziemassvētku egli.

Pēdējie vardarbīgie notikumi liecina, ka spriedze, ko galvaspilsētā Beirūtā izraisīja Libānas šiītus aizvainojošs video, sasniegusi arī valsts otro lielāko pilsētu Tripoli, kur iedzīvotāju lielākā daļa ir sunnīti.

Saistībā ar incidentiem Tripolē aizturēti četri cilvēki, pavēstīja armija.

Saspringta situācija jau otrdien izveidojās Beirūtā, iedzīvotājiem paužot sašutumu par tīmeklī ievērību guvušu video, kurā kāds Tripoles iedzīvotājs sunnīts lamājoties pauž nepatiku par Libānas šiītu organizācijām "Hizbollah" un "Amal", kā arī šiītu reliģiskajiem līderiem.

Šiītu kustību atbalstītāji Beirūtā izveidoja protesta nometni, kas savukārt izraisīja iejaukšanos no drošības dienestu puses. Tam sekojušās ielu cīņas turpinājās vairākas stundas.

Sadusmoti uzbrucēji otrdien vērsās pret protesta nometnēm Hermelas apgabalā ziemeļos, kā arī Sidonā un Nabatijā dienvidos.

Vardarbības rezultātā Libāna pēc divus mēnešus ilgušajiem pretvaldības protestiem un smagās finanšu krīzes apstākļos var ieslīgt vēl dziļāk haosā un izraisīt konfrontāciju reliģisko kustību starpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!