Foto: AP/Scanpix
Jauna sieviete izģērbta, spīdzināta ar metāla stieni un dzīva sadedzināta uz riepas sārta Papua Jaungvinejā. Uz linča tiesu uzbrucēju baru pamudināja apsūdzības, ka 20 gadus vecā sieviete ir ragana, atsaucoties uz policijas piektdien paziņoto, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Simtiem cilvēku, to skaitā arī bērni, noraudzījušies, kā astoņus mēnešus veca bērna māmiņu Kepari Leniatu trešdien aplēja ar degvielu un aizdedzināja. Vairāki klātesošie notiekošo arī iemūžināja un šaušalīgās fotogrāfijas publicētas lielāko laikrakstu pirmajām lapās.

"Incidents notika gaišā dienas laikā simtiem aculiecinieku priekšā un tomēr mēs vēl neesam aizturējuši nevienu aizdomās turamo," paziņoja policijas priekšnieks Dominiks Kakass.

Tumsonīgā vardarbība notikusi Maunthāgenas pilsētā. Sievietei uzbrucis aptuveni 50 cilvēku liels bars, uzskatot viņu par vainīgu buršanā, kuras dēļ iepriekšējā dienā slimnīcā miris kāds sešus gadus vecs zēns.

Notikuma vietā atradušies arī policisti, bet viņu esot bijis par maz, lai spētu novērst izrēķināšanos, taisnojas policijas šefs Kakass. Tāpat bezspēcīgi pret linčotāju baru esot bijuši šokētie aculiecinieki.

Uzbrukumu stingri nosodīja premjerministrs Pīters O'Nīls, nosaucot to par "barbarisku un nehumānu". "Barbariskas nogalināšanas...kļūst pārāk izplatītas dažās valsts daļās," piebilda ministrs.

Papua Jaungvinejas lauku iedzīvotāji dažādās nelaimēs bieži vien vaino burvestības, bet reakcija uz apsūdzībām buršanā pēdējos gados ir kļuvusi arvien vardarbīgāka, ziņo "Sky News".

Jūlijā policija arestēja 29 cilvēkus, kuri piekopuši kanibālisma kultu. Viņus apsūdzēja septiņu par burvēm uzskatītu sieviešu slepkavībās. Policija stāstīja, ka arestētie jēlas ēduši savu upuru smadzenes un vārījuši zupu no dzimumorgāniem. Kulta locekļi ticēja, ka, ēdot raganu orgānus, iegūs pārdabiskas spējas.

Nabadzīgajā cilšu valstī Papua Jaungvinējā par slepkavību draud nāvessods. Tomēr neviens cilvēks valstī nav pakārts kopš 1975. gada, kad Papua Jaungvineja ieguva neatkarību no Austrālijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!