Foto: AP/Scanpix

Viena no divām Dienvidkorejas teritorijā nesen atrastajām Ziemeļkorejas bezpilota lidmašīnām ir uzņēmusi desmitiem Dienvidkorejas prezidenta mītnes – Zilā nama - attēlu, atsaucoties uz Dienvidkorejas aizsardzības ministriju, vēsta portāls "Ariang News".

Viena bezpilota lidmašīna 31. martā nokrita Dienvidkorejas Pennjondo salā, bet otra 24. martā atrasta avarējusi Phadžu pilsētā uz ziemeļiem no Seulas.

31. martā nokritušo lidmašīnu dienvidkorejieši pamanījuši radaros un mēģinājuši notriekt, bet tā avarējusi pati, kad beigusies degviela.

24. martā atrastā lidmašīna avarējusi, kad lidojusi atpakaļ uz Ziemeļkoreju, uzskata Aizsardzības ministrija. Lidaparāts savā maršrutā pirms tam aptuveni 20 sekundes lidoja virs prezidenta mītnes Seulā, uzņemot aptuveni 190 Zilā nama attēlus, atklāj amatpersonas.

Lidaparātā bija iemontēta Japānas ražotāja "Nikon" kamera un attēlu izšķirtspēja ir zema, tomēr lidmašīnai ir arī bezvadu raidītājs, kas raisīja spekulācijas, ka Phenjana attēlus varētu būt saņēmusi uzreiz pēc to uzņemšanas.

Aizsardzības ministrija šīs bažas noraida, uzsverot, ka ar tik neattīstītām spiegošanas tehnoloģijām tas nav iespējams. Tikmēr abi lidaparāti ir spējīgi nest līdz kilogramam sprāgstvielu vai ķīmisko ieroču.

Neseno atklājumu dēļ trešdien tika sasaukta Dienvidkorejas Nacionālās drošības padomes ārkārtas sēde. 

Par prezidenta mītni Seulā Phenjana ir interesējusies jau agrāk. Pirms 46 gadiem Ziemeļkorejas specvienība iefiltrējās Dienvidkorejā ar mērķi iekļūt Zilajā namā un nogalināt Dienvidkorejas prezidentu.

Operācija nebija veiksmīga un beidzās ar vairāk nekā 50 cilvēku nāvi. No 31 vīra lielās ziemeļkorejiešu kaujinieku komandas izdzīvoja tikai divi. Viens no tiem aizbēga atpakaļ uz Ziemeļiem, otrs nonāca Dienvidkorejas gūstā.

Par šo un citām Ziemeļkorejas operācijām pret saviem kaimiņiem var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!