Foto: AFP/Scanpix

Vairāk kā 100 pasaulē slavenu mūziķu un grupu, tostarp Madonna, Stings, "U2", Eltons Džons, Adele, "Massive Attack", Ozijs Osborns, parakstījuši atklātu vēstuli, kurā lūguši atbrīvot 2012.gadā notiesātās Krievijas pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieces, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Marija Aļohina un Nadežda Tolokoņņikova izcieš divu gadu cietumsodu par to, ka 2012.gada 21.februārī piedalījās "Pussy Riot" akcijā Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē un sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!". Trešā grupas dalībniece Jekaterina Samuceviča lūdza viņu apžēlot un tiesa šo prasību apmierināja, cietumsodu aizstājot ar nosacītu brīvības atņemšanu.

"Saprotot, kādas emocijas var izraisīt dievnamos sarīkotas akcijas, mēs tomēr lūdzam Krievijas varasiestādes pārskatīt skarbos spriedumus, lai viņas [Pussy Riot dalībnieces] varētu atgriezties mājās pie savām ģimenēm, bērniem, pie ikdienas dzīves," teikts atklātajā vēstulē, kas publicēta cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Amnesty International" majalapā.

Pasaulslavenie mūziķi vēstulē uzver, ka gadu pēc tam, kad tiesa pasludināja notiesājošo spriedumu, pasaule nav aizmirsusi mūziķes un turpina cīnīties par viņu atbrīvošanu.

Vēstules autori izteikuši nožēlu, ka Krievijas tiesa nav izjutusi "kripatiņu sapratnes, mēra sajūtu un pat nedaudz lieliskās krievu humora izjūtas". Vēstules autori uzskata, ka taisnīgā sabiedrībā nevar būt nozieguma, ja tajā nav cietušo.

Vēstuli parakstījušas tādas pasaulslavenas zvaigznes kā Braiens Adams, Adele, Bjokra, "The Clash", "Coldplay", Franz Ferdinand, Eltons Džons, "The Knife", Pols Makartnijs, Madonna, "Massive Attack", "Moby", Joko Ono, Ozijs Osborns, "Phoenix", "Radiohead", "Scissor Sisters", Stings, "U2", Alanisa Morisete un daudzi citi.

Organizācijas "Amnesty International" vadība norāda, ka notikums ar "Pussy Riot" izraisījis milzu šoku mūziķu aprindās un tāpēc ļoti daudzi atsaukušies aicinājumam parakstīt atklāto vēstuli par meiteņu atbrīvošanu. "Cerēsim, ka Krievijas varasiestādes nāks pie prāta un atbrīvos Mariju un Nadeždu," cer organizācijā.

Jau vēstīts, ka 2012.gada 21.februārī, piecas "Pussy Riot" dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!".

Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

No Maskavas katedrālē, kā arī citā akcijā, kas tika sarīkota Jelohovas Dieva parādīšanās baznīcā, uzfilmētā videomateriāla un studijā ierakstītā skaņas celiņa tika radīts dziesmas "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!" videoklips.

Maskavas tiesa augustā piesprieda trim pankgrupas dalībniecēm - Nadeždai Tolokoņņikovai, Marijai Aļohinai un Jekaterinai Samucevičai - divu gadu cietumsodu, atzīstot apsūdzēto vainu huligānismā, kas motivēts ar reliģisko naidu.

Izskatot apelācijas prasību 10.oktobrī, Maskavas tiesa Samucevičai iepriekš piespriesto reālo cietumsodu aizstāja ar nosacītu sodu un lika viņu atbrīvot tiesas zālē. Abām pārējām akcijas dalībniecēm tām iepriekš piespriestais sods tika atstāts spēkā.

Vēl divas "Pussy Riot" dalībnieces, kuru vārdi publiski netiek atklāti, esot aizbēgušas no Krievijas.

Aļohina sodu izcieš cietumā Permas novadā, bet Tolokoņņikova - Mordvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!