Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas Nacionālās gvardes komandieris un kādreizējais prezidenta Vladimira Putina personīgās apsardzes vadītājs Viktors Zolotovs izaicinājis uz dueli Kremļa kritiķi Alekseju Navaļniju, solot no viņa pagatavot "sulīgu karbonādi".

Militārists Zolotovs, kura karjeras kāpums sākās ar kļūšanu par Putina apsardzes priekšnieku 2000. gadā, savu videoformātā ierakstīto komentāru izplatījis kā atbildi Navaļnija vadītā "Korupcijas apkarošanas fonda" (FBK) pētījumam par korupciju Nacionālās gvardes iepirkumos.

Augustā publicētajā pētījumā Navaļnijs apgalvoja, ka Nacionālās gvardes karavīru ēdināšanas vajadzībām paredzētie pārtikas produkti tiek iepirkti tikai no viena piegādātāja, kas varētu būt saistīts ar premjerministru Dmitriju Medvedevu. Turklāt iepirkumu cenas dažādiem produktiem ir pat vairāk nekā divas reizes dārgākas, salīdzinot ar mazumtirdzniecības cenām veikalos, norādīja Kremļa kritiķis.

Komentējot šo pētījumu, Zolotovs videoierakstā kritizē Navaļniju, norādot, ka pārtikas iepirkumu tēmas pētīšana nav opozicionāra lauciņš, bet visi atbildīgie dienesti paši aktīvi cīnās pret korupciju.

Navaļniju Zolotovs jau ierastā propagandas manierē nodēvē par "amerikāņu izstrādājumu", kuram dots uzdevums "apliet ar dubļiem visu apkārt, lai destabilizētu gan politisko, gan ekonomisko situāciju valstī".

Zolotovs norāda, ka tādiem kā Navaļnijs nav "ne garīguma, ne tikumības", tikai plāni kā sadalīt valsti. "Jūs visi esat tādi sapuvuši, sarūsējuši un bailīgi," pieminēdams arī Mihailu Hodorkovski un citus, klāsta ģenerālis.

Pēc tam Zolotovs atklāj savu redzējumu, ka Navaļnijs tik brīvi un bezkaunīgi "visus apspļauda un apvaino", jo nekad nav "tā kārtīgi dabūjis pa pakaļu".

"Bet tagad jūs esat vērsies pareizajā adresē," secina Zolotovs, paskaidrojot, ka Navaļnija apgalvojumi pret viņu ir "apvainojoši, neslavu ceļoši izdomājumi".

"Es vienkārši izaicinu jūs viens pret vienu. Ringā, uz tatami, kur vēlaties. Apsolu tur dažu minūšu laikā no jums pagatavot labu, sulīgu karbonādi," pie opozicionāra vēršas Zolotovs.

Nacionālās gvardes vadītājs brīdina, ka, ja Navaļnijs mēģinās izvairīties no šī izaicinājuma, tad līdzās "nelietim un zaķpastalai" kļūs arī par "puņķutapu".

Video noslēgumā Zolotovs brīdina Navaļniju, ja viņš vēl reizi atļausies "apvainojošā vai neslavu ceļošā tonī" vērsties pret viņu un viņa ģimeni, tad "pirms pārkāpt pāri un noslaucīt pret jums kājas, apsolu sarīkot šovu ar izrādi visam Nacionālās gvardes personālsastāvam".

"Un es jums apliecinu, ka tad jums būs kauns iziet uz ielas. Un vārdu turēt es protu," nobeidz Zolotovs, iesakot Navaļnijam nevilkt garumā ar izaicinājuma pieņemšanu.

Pēdējo uzrunas daļu var uzskatīt par atklātiem un ļoti nopietniem draudiem, tviterī paziņojis Navaļnija sabiedrotais Leonīds Volkovs. Tikmēr Kremlī domā citādi – Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs raidsabiedrības BBC krievu valodas dienestam norādījis, ka šo uzrunu par draudiem neuzskata. Ieraksts neesot bijis saskaņots ar Putinu, viņš atklājis.

Pats Navaļnijs tagad izcieš 30 dienu arestu, kas viņam piespriests par vēlētāju streika akcijas rīkošanu šī gada janvārī. Navaļnijs pieteica sevi šī gada cīņai par Krievijas prezidenta krēslu, taču viņam kandidēšana tika liegta.

Svētdien Maskavā, Sanktpēterburgā un desmitiem citu pilsētu notika Navaļnija rīkoti protesti pret valdības lēmumu palielināt pensionēšanās vecumu. Policija un Nacionālā gvarde šajos pasākumos aizturēja vairāk nekā tūkstoti cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!