Foto: RIA Novosti/Scanpix

Drīz pēc tam, kad Krievijas kara lidmašīnas sāka gaisa uzlidojumus Sīrijā , tīmeklī parādījās gan prezidenta Bašara al Asada režīma pretinieku, gan atbalstītāju publicēti video, kuros redzami Krievijas helikopteru Mi-24 uzlidojumi, raksta žurnāls "Foreign Policy".

Tieši šiem lidaparātiem, nevis lidmašīnām, kas bombardē Sīriju no tūkstošiem metru liela augstuma, ir potenciāls sniegt nogurdinātajiem Asada spēkiem uzvaras kaujas laukā, norāda medijs.

Ierakstos redzami zemu lidojoši unikālie Mi-24s lidaparāti, kas apvieno kaujas helikoptera spējas ar mazas karavīru grupas pārvietošanas līdzekli. Parasti tie lido pāros un šauj pa nemiernieku pozīcijām.

Sīrijas piloti ar Krievijas helikopteriem lido jau sen, tāpēc nevar nešaubīgi noteikt, kurš vadījis nofilmētos Mi-24. Taču konflikta novērotāji uzskata, ka tie varētu būt Krievijas piloti – par to liecinot demonstrētās lidojuma prasmes un tas, ka redzētie ir jaunākas Mi-24s versijas, kādas līdz šim nav redzētas Asada arsenālā, raksta žurnāls.

Video redzamajiem helikopteriem, piemēram, ir divi 30 milimetru ieroči, kamēr vecākiem modeļiem ir tikai viens un mazāka kalibra šaujamais, atsaucoties uz aizsardzības žurnāla "Jane's Defence" Eiropas redaktoru Niku de Larinagu, raksta "Foreign Policy".

Foto: Krievijas Mi-24 bāzē Sīrijā

Tikmēr Kara pētījumu institūta analītiķis un ASV karaflotes veterāns Kristofers Harmers uzskata, ka video ar diviem zemu lidojošiem un raķetes šaujošajiem Mi-24s demonstrē "augstākā līmeņa, labi apmācītu, ļoti drosmīgu un agresīvu Krievijas helikoptera apkalpi".

"Kad redzat augstākās kvalitātes pilotāžu un precīzu uguni no helikopteriem, tie par 100% ir Krievijas piloti," medijs citē ekspertu.

Tā kā Mi-24s apvieno kaujas helikopteri ar transporta iespējām, tie var uz frontes līniju nogādāt Krievijas speciālo uzdevumu vienības, kuras savukārt var koriģēt gaisa triecienus, izsaukt helikopteru atbalstu un vadīt tālas darbības raķešu uguni, skaidro Harmers.

Krievija helikopteru pilotu iesaistīšanās Sīrijas karā varētu palīdzēt atrisināt vienu no lielākajām Asada režīma problēmām – nepārtrauktos dzīvā spēkā zaudējumus, atzīmē analītiķis.

Video redzams, ka helikopteri ir mainījuši taktiku – lido daudz tuvāk zemei un daudz precīzāk iznīcina mērķus, atbalstot sabiedrotos sauszemes karavīrus kaujas laikā.

Krievijas pilotu un tehniskās spējas ievērojami samazinās Asada spēku zaudējumus, paredz Harmers.

Labākais veids kā nemierniekiem aizsargāties pret helikopteriem, būtu pārnēsājamās pretgaisa aizsardzības sistēmas (MANPADS), skaidro Larinaga. Par spīti ASV iebildumiem, tādas nemierniekiem esot piedāvājusi Saūda Arābija.

Mi-24 piloti cenšas samazināt risku, lidojot ļoti zemu, kas var apjucināt MANPADS tēmēšanas sistēmu, norāda Harmers. Tomēr MANPADS, vismaz pagaidām, ir nemiernieku lielākā cerība likt Krievijai asiņot Sīrijā, raksta žurnāls.

Vēstīts, ka Krievija 30. septembrī sāka uzlidojumus pret Sīrijas režīmu karojošo nemiernieku pozīcijām. Tāpat zināms, ka Krievija uz bāzi pie Latākijas nogādājusi kaujas lidmašīnas, helikopterus, tankus un cita veida militāro aprīkojumu.

Sīrijā karš notiek kopš 2011. gada, kad pret autoritārā prezidenta Bašara al Asada režīmu vērsti tautas protesti pārauga vardarbībā.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kas vēlas Asada gāšanu, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus pret grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām.

Kopš 30. septembra ar gaisa triecieniem Bašara al Asada režīma atbalstam iesaistījusies arī Krievija, draudot ieilgušo konfliktu vēl vairāk padziļināt, kā arī radot domstarpības ar ASV un citām reģiona valstīm, kuras atbalsta Asada opozīcijas spēkus.

Foto: Krievijas helikopteru flote
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!