Krievijas prezidenta ekonomiskais padomnieks Andrejs Ilarionovs ceturtdien paziņoja, ka tiesas spriedums naftas magnātam Mihailam Hodorkovskim nodarījis Krievijai plašu kaitējumu un maina valsts politisko ainavu.
Sev tipiski atklātajā komentārā Ilarionovs paziņo, ka pret naftas kompānijas "Jukos" bijušo vadītāju ierosinātā prāva, ko uzskata par Kremļa mēģinājumu apklusināt neatkarīgu balsi, bija visnozīmīgākais notikums kopš Padomju Savienības sabrukuma.

""Jukos" lieta nav beigusies. Vēl vairāk - tā tikai sākas. Šī lieta ir nodarījusi mūsu valstij lielu kaitējumu," viņš teica žurnālistiem.

"Tas ir svarīgākais ekonomiskais un politiskais notikums pēdējos 14 gados (..), tas, kas notiek patlaban, maina ekonomisko un politisko situāciju valstī," teica prezidenta ekonomiskais padomnieks, kurš nereti pauž no Kremļa līnijas atšķirīgu viedokli.

Maskavas tiesa šonedēļ piesprieda Hodorkovskim deviņu gadu ieslodzījumu cietumā par krāpšanu un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Vienlaikus tika sadalīta arī viņa kompānija "Jukos". Kremlis apgalvo, ka Hodorkovskis un viņa kompānija esot pārkāpuši likumu un noliedz saistību ar jebkādiem politiskiem motīviem.

"Manuprāt, tiesa apliecināja dziļu nekompetenci no ekonomiskā un tiesiskā viedokļa. Mani šokēja valsti pārstāvošo cilvēku zemais līmenis," teica Ilarionovs. "Man ir ļoti liels kauns par valsti, kura tika šādi pārstāvēta."

Bargais deviņu gadu cietumsods izraisīja izbrīnu arī ārvalstīs un palielināja investoru bažas par biznesa klimata pasliktināšanos Krievijā.

Hodorkovskis un viņa biznesa partneris Platons Ļebedevs, kuram arī tika piespriests deviņu gadu ieslodzījums cietumā, solījuši pārsūdzēt tiesas spriedumus.

Ļebedeva advokātu paziņojumā teikts, ka viņš jau ceturtdien iesniedzis apelāciju, bet Hodorkovskis to darīs drīzākajā laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!