Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas prezidenta Vladimira Putina iecere turpmāk Maskavā par pārvietošanās līdzekli izvēlēties nevis automašīnu, bet gan helikopteru izraisījusi pretrunīgus viedokļus.

Kamēr autovadītāji priecājas par to, ka Putina autokolonna vairs neradīs milzīgus sastrēgumus, eksperti bažījas, ka varētu tikt nodarīts kaitējums vēsturiskajām ēkām.

Līdz šim no savas rezidences uz Kremli Putins ik dienu tika vests automašīnā ar skaļām sirēnām, un ceļu policija lika autovadītājiem atbrīvot ceļu prezidenta autokolonnai.

Kā ceturtdien skaidroja Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs, Kremlī uzbūvēts helikoptera nosēšanās laukums.

Peskovs gan atteicās atklāt, kad Putins sāks ceļu uz darbu mērot helikopterā, taču norādīja, ka "viss būs atkarīgs no konkrētā gadījuma".

Premjerministrs Dmitrijs Medvedevs jau kopš marta uz darbu tiek vests helikopterā, un viņš savā tvitera kontā regulāri publicē no helikoptera uzņemtas fotogrāfijas.

Putina lēmumu nokļūšanai Kremlī izmantot helikopteri atbalsta autovadītāji.

"Ja viņi pastāvīgi lidos, es ceru, ka autokolonnas vairs nebūs vajadzīgas," norāda Pjotrs Škumatovs, kurš vada autovadītāju tiesību aizstāvības organizāciju.

Turpretī Kremļa muzeju vadītāju Jeļenu Gagarinu šāda Putina iecere satrauc.

"Protams, esmu nobažījusies. Es ceru, ka tas nebūs regulāri un mūsu vēsturiskajiem pieminekļiem nekas nenotiks," uzsvēra Gagarina.

Kremļa muzeju pārvalde noraidīja sākotnējo ieceri, kas paredzēja helikopteru nosēšanās laukumu izvietot tuvāk vēsturiskajām ēkām.

Tikmēr Putina pārstāvis solīja, ka prezidenta helikopters neizraisīs "ne mazāko ietekmi".

"Visa iespējamā ietekme uz arhitektūru tika izvērtēta, un ir gūts atzinums, ka, pat izmantojot tādu lidaparātu kā "Mi-8", netiks nodarīts nekāds kaitējums," uzsvēra Peskovs.

Putins tiks vests ar helikopteru "Mi-8", kuru izmanto arī glābēji, bruņotie spēki un ANO miera uzturētāji.

Privātie helikopteri jau ilgstoši tikuši uzskatīti par iespēju turīgiem maskaviešiem izvairīties no Krievijas galvaspilsētas sastrēgumiem, taču ierindas pilsētniekiem gan nav ļauts lidot pār pilsētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!