Foto: Red Cross

Tūlīt pēc Kremļa oponenta Borisa Ņemcova slepkavības Krievijas varas pārstāvji nākuši klajā ar slēdzienu, ka noziegumā vainojami Rietumi, sekojot noturīgajai tendencei visās Krievijas nedienās apsūdzēt Rietumus.

Kremlim netrūkst līdzekļu - valsts televīzijas kanālu, lojālo laikrakstu un paklausīgu parlamenta pārstāvju - ar kuru palīdzību pārliecināt Krievijas iedzīvotājus, ka viņiem uzbrūk ārējs ienaidnieks kā Aukstā kara laikā un tie, kurus mediji regulāri dēvē par "nodevējiem" un "piektās kolonnas" pārstāvjiem valsts iekšienē.

Kad tika nogalināts viens no skaļākajiem Vladimira Putina publiskajiem oponentiem Ņemcovs, Putins ātri paziņoja, ka tā ir "provokācija". Tas noteica toni tālākajiem paziņojumiem.

Izmeklēšanas komiteja ātri izveidoja iespējamo slepkavības motīvu sarakstu.

Tajā, protams, nebija Ņemcova draugu un līdzgaitnieku izteiktās bažas, ka opozicionāra slepkavību pasūtījuši Putina sabiedrotie vai vismaz sekotāji.

Pirmā versija bija, ka Ņemcovu nogalinājusi opozīcija pati, lai radītu skandālu. Tālāk sekojušas arvien smalkākas versijas.

Kremļa ieceltais Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs, kuram pārmesta spīdzināšana un nonāvēšana bez tiesas, paziņojis, ka "nav šaubu" par Ņemcova slepkavību - "to veica Rietumu specdienesti, lai Krievijā izraisītu iekšēju konfliktu".

"Vispirms viņi paņem kādu zem sava spārna, sauc šo cilvēku par ASV un Eiropas draugu un tad to upurē, lai vainotu vietējo varu," klāstījis Kadirovs.

Sazvērestības teorijas līdzinās tām, kas sekoja Malaizijas lidmašīnas notriekšanai Austrumukrainā 2014.gada jūlijā. Augot aizdomām, ka lidmašīnu notriekuši prokrieviskie kaujinieki, Krievijas valsts kontrolētie mediji publicēja stāstus par to, kā Ukraina iznīcinājusi lidmašīnu, lai nomelnotu Krieviju.

Komunistu deputāts Ivans Meļņikovs velk paralēles ar Malaizijas lidmašīnas notriekšanu, norādot, ka Ņemcova slepkavība ir tāda pati asiņaina provokācija pret Krieviju.

"Tā ir operācija, kurā mēs redzam Rietumu specdienestu roku," teicis agrākais Krievijas parlamenta apakšpalātas priekšsēdētājs Genādijs Seļezņovs.

Politologs Aleksejs Martinovs sacījis: "Es gribētu pievērst jūsu uzmanību tam, cik aizdomīgi ātri reaģēja amerikāņi."

Līdzīgas sazvērestības teorijas tika izvirzītas arī tad, kad tika noslepkavota žurnāliste Anna Poļitkovska, kura atklāja Čečenijā notiekošos cilvēktiesību pārkāpumus. Līdzīgi kā citos gadījumos viņas slepkavība nekad netika pilnībā atklāta.

Veids, kā top sazvērestības teorijas, liek domāt par organizētu kampaņu.

Kādreizējais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols tvīto, ka viņš saņēmis simtiem, ja ne tūkstošiem identisku tvītu: "ASV nogalināja Ņemcovu." To viņš nosaucis par acīmredzami "apmaksātu kampaņu".

Reakcija uz Ņemcova nogalināšanu ir plašāka pret Rietumiem vērstā noskaņojuma daļa, kuru uzkurina vara.

Valsts kontrolētais telekanāls NTV pirms Ņemcova nāves gatavojās demonstrēt "dokumentālo filmu", kurā bija nomelnoti opozīcijas politiķi, arī Ņemcovs. Pēc slepkavības tās rādīšana tika atlikta.

Nedēļu pirms Ņemcova slepkavības lielā prokremliskā mītiņā tika nesti plakāti "Piebeigsim piekto kolonnu". Dažiem šāda atmosfēra var nozīmēt neizbēgamu vardarbību.

"Ņemcova slepkavība ir uz varasiestāžu sirdsapziņas, kuras ir palaidušas vaļā pūļa tumšākos instinktus," tviterī ierakstījis prominentais Krievijas jurists Henrihs Rezņiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!