Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieks ārpolitikas jautājumos Jurijs Ušakovs trešdien pauda pārsteigumu par ASV "rupjo, neveiklo" spiegošanu Krievijas teritorijā, kas turklāt notiek laikā, kad abu valstu līderi mudinājuši uz specdienestu sadarbības aktivizēšanu.

Padomnieks ar šiem spriedumiem nācis klajā dienu pēc tam, kad Maskavā atbilstoši Krievijas drošības dienestu skaidrojumam Krievijas specdienesta darbinieka savervēšanas mēģinājuma brīdī tika aizturēts ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģents.

Krievijas Ārlietu ministrija izsaukusi ASV vēstnieku, kuram ticis iesniegts oficiāls protests, tomēr visas zīmes liecina, ka neviena no pusēm nevēlas, lai šis Auksto karu atgādinošais incidents pāraugtu vispārējā krīzē.

CIP aģenta aizturēšana Maskavā "divpusējo padomju-amerikāņu vai krievu-amerikāņu attiecību kontekstā nebūt nav ekstraordināra epizode", atzina Ušakovs. "Bet, maigi sakot, pārsteigumu izraisa tas, ka ārkārtīgi rupjās, neveiklās vervēšanas gadījums noticis uz [ASV] prezidenta [Baraka] Obamas un prezidenta Putina skaidri iezīmētā noskaņojuma fona par abu valstu specdienestu sadarbības un kontaktu aktivizācijas svarīgumu."

"Tuvākajās dienās Maskavā notiks FIB (ASV Federālā Izmeklēšanas biroja) vadītāja vizīte, tiek plānoti kontakti ar CIP direktoru," sacīja amatpersona.

"Uz šī fona neizpratni raisa tas, ka acīmredzot šie impulsi, kas tiek sūtīti no augšas, līdz izpildlīmenim amerikāņu pusē nav nodoti," sacīja Ušakovs.

Prezidenta padomnieks uzskata, ka incidents neradīs nopietnu kaitējumu ASV un Krievijas attiecībām.

"Man nešķiet, ka tas būtiskā veidā varētu ietekmēt sadarbību, īpaši ņemot vērā to, ka par [sadarbības] svarīgumu ir paziņots pašā augstākajā līmenī," norādīja Ušakovs.

Krievijas Federālais drošības dienests otrdien paziņoja, ka Krievijas specdienesta darbinieka savervēšanas mēģinājuma brīdī naktī uz otrdienu aizturēts "CIP štata darbinieks" Raiens Kristofers Fogls, kurš darbojies Savienoto Valstu Maskavas vēstniecības trešā sekretāra amata aizsegā.

Vašingtona otrdien apstiprināja, ka uz īsu brīdi ticis aizturēts ASV vēstniecības darbinieks, taču ASV Valsts departamenta pārstāvis atteicās komentēt izskanējušās ziņas, ka aizturētais ir CIP slepenais aģents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!