Foto: AP/Scanpix/LETA

Par "Putina pavāru" dēvētajam krievu uzņēmējam Jevgēnijam Prigožinam (attēlā), kura vārds tiek saistīts arī ar tā saukto privāto militāro kompāniju "Vagner", ir intereses vismaz 39 pasaules valstīs un viņa polittehnologi strādā vismaz 20 Āfrikas valstīs, izpētījis portāls "Projekts".

Prigožina polittehnologi pirmsvēlēšanu laikā šajās valstīs izplata pret Rietumiem vērstu retoriku un saasina teritoriālos konfliktus, teikts ceturtdien publicētajā pētījumā.

Kā apgalvo pētījuma autori, Sanktpēterburgā darbojas ar Prigožinu saistīts neformāls analītiskais centrs jeb "melnais birojs", kas strādā tieši ar Āfrikas projektiem.

Šo centru vadot polittehnologs Pjotrs Bičkovs, bet uz vietas Āfrikas valstīs strādājot "lauka darbinieki", kuriem ir tieši sakari ar Prigožinu. "Projekts" apgalvo, ka tam izdevies piekļūt daļai šīs organizācijas dokumentu.

"Projekts" arī atzīmē, ka kopš 2017. gada vairāk nekā pusotru reizi audzis uz Āfriku ceļojušo Krievijas pilsoņu skaits, bet tikai 20% no tiem devušies uz tūristu iecienītiem galamērķiem kontinentā. Telekanāls "Dožģ" iepriekš ziņoja, ka Āfrikā strādā līdz 200 ar Prigožinu saistītu polittehnologu.

Polittehnologi strādājot ar panafrikaniskās kustības "Urpanaf" līderi Kemi Sebu. Kustība iestājas pret Rietumu iejaukšanos kontinenta lietās, "franču neokolonilālismu un imperiālismu".

Seba tiek uzskatīts par potenciālo līderi "Urpanaf" plānotajai 12 valstu apvienībai. 2017. gadā viņš viesojies Maskavā.

Viena no prioritātēm Prigožina struktūrām Āfrikā ir valstis, kurās tuvāko divu gadu laikā gaidāmas prezidenta vēlēšanas, raksta "Projekts". Tāpat polittehnologi kopā ar Sebu aktīvi strādājot valstīs, kurās ir neatrisinātas teritoriālās problēmas.

Kā piemēru valstīm, kur darbojušies Prigožina cilvēki, "Projekts" publikācijā min Madagaskaru, Kongo Demokrātisko Republiku, Zimbabvi, Ruandu, Čadu, Beninu, Deinvidāfrikas Republiku, Zambiju un Kamerūnu. Virknē gadījumu uzdevumus Āfrikas valstīs izpilda ne tikai polittehnologi, bet arī militārie algotņi, apgalvo medijs.

"Projekts" iegūtie dokumenti liecina, ka Prigožina polittehnologi par darbu Āfrikā saņem līdz 400 tūkstošiem rubļu (5500 eiro) lielu algu.

Interesi par valstīm, kurās strādā ar Prigožinu saistītie speciālisti, izrāda arī oficiālās Krievijas varasiestādes. Ar tām Krievija 2018. gadā noslēgusi astoņas vienošanās, no kurām puse ir militāras, raksta medijs. Pētījumā apgalvots, ka savas ārpolitiskās darbības Prigožins saskaņo personīgi ar Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu.

"Putina pavāram" Prigožinam ASV ir izvirzītas apsūdzības par iejaukšanos 2016. gada rezidenta vēlēšanās. Viņš tiek uzskatīts par tā sauktās Kremļa propagandas troļļu fermas finansētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!