Foto: RIA Novosti/Scanpix

ASV otrdien paplašināja pret Krieviju vērstās finansiālās sankcijas, kas ieviestas, reaģējot uz Maskavas agresiju Ukrainā. Sankciju saraksts papildināts ar desmitiem uzņēmumu Krievijā un okupētajā Krimā, kā arī vairākām privātpersonām, tostarp par "Putina pavāru" dēvēto Jevgēniju Prigožinu (attēlā pa labi).

ASV Valsts kases paziņojumā skaidrots, ka Prigožins ir sniedzis finansiālo, materiālo un tehnisko atbalstu augsta ranga Krievijas aizsardzības amatpersonām, kā arī ir ciešās biznesa attiecībās ar Aizsardzības ministriju. Prigožina vārds tiek saistīts arī ar tā saukto "troļļu fermu", kuras iemītnieki nodarbojas ar Putina režīmam tīkamu komentāru publicēšanu internetā.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Plašai sabiedrībai maz zināmais Prigožins ir uzņēmējs un miljardieris no Sanktpēterburgas, kurš par savu pārticību var būt pateicīgs Kremlim. Septiņdesmito gadu beigās un astoņdesmito sākumā par kriminālnoziegumiem divas reizes sodītais vīrietis, kurš cietumā pavadījis deviņus gadus, tagad ir viens no lielākajiem valsts pasūtījuma saņēmējiem, oktobrī ziņoja Alekseja Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonds.

Prigožina veiksmes stāsts, kas galu galā ir padarījis viņu par vienu no bagātākajiem cilvēkiem Krievijā, sācies 2001. gadā, kad viņa atvērtajā restorānā paviesojies Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Pats Prigožins intervijās pēc tam stāstīja, ka Putinam iepaticies, jo saimnieks nav kautrējies pats personīgi apkalpot augsto viesi.

Nostiprinot attiecības sākumā ar Putina šoferi un miesassargu, viņš pamazām kļuvis par Putina "galma ākstu", kurš izklaidē viesus ar savu stāstnieka talantu un jautrību, rakstīja izdevums "Forbes".

Pakāpeniski Prigožins kļuvis par galveno Putina ballīšu organizētāju, kurš personīgi izstrādā ēdienkartes un pasniedz maltītes. 2003. gadā viņš organizēja Putina dzimšanas dienas svinības, raksta "Forbes". Kopš tā laika viņš iesaukts par "Putina pavāru".

Foto: AFP/Scanpix

Pēc tam (2008. gads) Prigožins jau apkalpo Dmitrija Medvedeva inaugurācijas ceremonijas prezidenta amatā viesus. 2010. gadā viņš saņem pasūtījumu pārtikas piegādei Ārkārtas situāciju ministrijai, bet kopš 2011. gada līdz šim brīdim ir ekskluzīvs ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs Maskavas skolās, norāda Navaļnija fonds. Šajā laikā Prigožins oficiāli kļuva par miljardieri.

Prigožina bizness turpināja savu augšupeju un 2012. gadā viņš kļūst par Krievijas armijas ēdinātāju.

Ar to Prigožina biznesa attīstība nebeidzas. Kopš 2014. gada viņa uzņēmumi nodrošina arī militāro bāžu uzturēšanas un uzkopšanas pakalpojumus – visās militārajās pilsētiņās visā Krievijā.

Militārā bāze pie Ukrainas robežas

Milzu pasūtījums par militāro bāžu un pilsētiņu uzturēšanu nebūt nekļuva par Prigožina biznesa griestiem. Tāpat viņa uzņēmumi saņem pasūtījumus par jaunu militāro objektu būvniecību. Starp tiem arī liela militārā bāze, ko Krievijas Aizsardzības ministrija ceļ pie Ukrainas robežas, norāda "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Pēdējo piecu gadu laikā Prigožina uzņēmumi saņēmuši valsts pasūtījumu vairāk nekā 200 miljardu rubļu jeb 2,98 miljardu eiro apmērā, aprēķinājis Navaļnija fonds.

Foto: AFP/Scanpix

Prigožins savā izaugsmē ir kļuvis ne vien par "Putina pavāru", bet arī Putina "galveno trolli", atzīmē Navaļnijs. Tieši Prigožinam pieder slavenās "troļļu fermas" Sanktpēterburgā, no kurām simtiem darbinieku 12 stundu maiņās pārpludina interneta vidi ar Kremļa politikai tīkamiem komentāriem.

Navaļnija pretkorupcijas fonds ir izpētījis arī Prigožinu ģimenes dzīvesveidu. Tas izrādījies bagātīgs un grezns. Ģimenei ir sava privātā reaktīvā lidmašīna, kā arī 37 metrus gara jahta aptuveni piecu miljonu eiro vērtībā.

Tāpat Prigožiniem ir ekskluzīvs autoparks ar "Audi", BMW, "Range Rover", "Chevrolet" un citiem eksemplāriem, balstoties uz atklātiem avotiem, izpētījuši korupcijas atmaskotāji.

Prigožina villa Sanktpēterburgā izvietota 1,3 hektārus plašā teritorijā, kurā ir arī baseins un novietne automašīnu kolekcijai. Īpašumā ir arī helikoptera nosēšanās un basketbola laukums. Blakus zemes gabalā atrodas Prigožina meitas māja, liecina Navaļnija fonda iegūtā informācija. Pēc viņu aplēsēm Prigožina un viņa meitas konkrētā Pēterburgas nekustamā īpašumu vērtība ir aptuveni 8,6 miljoni eiro.

Prigožinam ir īpašums arī Melnās jūras krastā Gelendžikā, kur var pietauvoties ģimenes greznā jahta. Gandrīz četrus hektārus plašais īpašums izvietots uz meža fonda zemes, kur celtniecība vispār ir aizliegta, uzsver Navaļnijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!