Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vairāki Krievijas analītiķi prognozējuši, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina vēsā uzņemšana G20 valstu samita laikā var dārgi maksāt, vēsta ārvalstu mediji.

Sestdien un svētdien Austrālijas pilsētā Brisbenā notikušajā samitā Rietumu valstu vadītāji Putinu sagaidīja vēsi, un vairāki līderi viņam veltīja kritiku saistībā ar Krievijas darbībām Ukrainā.

Putins samitu pameta agrāk, nekā sākotnēji bija plānojis. Viņš to skaidroja ar savu ikdienas grafiku, kas ir ļoti saspringts, un nepieciešamību izgulēties. Putins gan norādīja, ka tikšanās bija konstruktīvas, un tās pagājušas „labā atmosfērā”.

Taču Krievijas politologs un bijušais Kremļa padomnieks Putina pirmās prezidentūras laikā Staņislavs Belkovskis aģentūrai „Reuters” pauda uzskatu, ka Putina izstumšana samitā var dārgi maksāt. „Ja viņš no samita aizgājis prom nikns, tad var sagaidīt Ukrainas konflikta saasināšanos.”

Belkovskim piekrīt Kremļa finansētā zinātniski pētnieciskā centra vadītājs, analītiķis Fjodors Lukjanovs, kurš aģentūrai AFP sacīja, ka „Rietumu valstis nespēj būt nopietnas”. „Tās vairs necenšas mīkstināt savu viedokli, tieši otrādi – to reakcija ir visai paredzama,” teica Lukjanovs.

Jau vēstīts, ka svētdien G20 samita ietvaros notikušas trīspusējas sarunas, kurās ASV prezidents Baraks Obama, Japānas premjerministrs Šinzo Abe un Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots vienojušies par kopīgu cīņu pret Krieviju.

Obama brīdinājis Krieviju, ka tai draud vēl lielāka starptautiskā sabiedrības izolācija gadījumā, ja tā nemainīs savu politiku attiecībā pret Ukrainu.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons paziņoja, ka G20 samitā Brisbenā Krievija saņēma skaidru signālu - pārtraukt iejaukšanos Ukrainā vai saņemt jaunas sankcijas.

Savukārt Kanādas premjers Stīvens Hārpers sasveicināšanās laikā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam sacījis, ka viņam "ir jāizvācas no Ukrainas", uz ko prezidents atbildējis, ka "to izdarīt nav iespējams, jo mēs tur neesam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!