Foto: Reuters/Scanpix

Kamēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir koncentrējies uz ārpolitiku, cīņu par ietekmi savā starpā sākušas viņam pietuvinātu personu grupas, apgrūtinot lēmumu pieņemšanu laikā, kad starptautiskās sankcijas arvien vairāk nospiež Krievijas ekonomiku, vēsta žurnāls "Bloomberg".

Par to izdevums uzzinājis no pieciem Putinam tuvu stāvošiem avotiem.

Viena no interešu grupām, ko veido premjerministram Dmitrijam Medvedevam pietuvināto personu loks, ir satraukta par Krievijas izslēgšanu no globālās finanšu sistēmas. Tikmēr "drošībnieku" ("siloviku") un valsts kompāniju vadītāju klans alkst pastiprināt valsts kontroli pār ekonomiku.

"Ilgstošās Putinu atbalstošo klanu pretrunas iedegušās līdz kara apmēriem. Elite cīnās par sarūkošo resursu rezervi," atklājis bijušais Kremļa padomnieks Putina pirmās prezidentūras laikā Staņislavs Belkovskis.

Tikmēr Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs jebkādas nopietnas neskaņas starp Putina cilvēkiem noliedz.

Krievijas miljardiera Vladimira Jevtušenkova arests un mēģinājumi nacionalizēt viņa vadīto kompāniju "Bašņeftj" ļoti atgādina to, kas kādreiz notika ar Mihailiu Hodorkovski. Kā norāda avoti, Jevtušenkovs ir cieši saistīts ar Medvedevu un konfliktē ar "siloviku" bloku, tai skaitā ar prezidenta administrācijas vadītāju Sergeju Ivanovu.

Jevtušenkova bagātība kopš gada sākuma ir sarukusi par 70 %, apgalvo Krievijas Zinātņu akadēmijas socioloģe Olga Krištanovska.

Strupceļš, kurā ir nonācis valsts sektora un privātā biznesa konflikts, padara gandrīz neiespējamu politikas realizēšanu, kas nepieciešama recesijas pārvarēšanai un, lai pielāgotos starptautiskajām sankcijām, uzsvēris "Bloomberg" aptaujātais avots.

Tā kā konflikts Ukrainā aizņem ļoti daudz Putina laika, viņa lojālisti savus sankciju radītos zaudējumus cenšas kompensēt, paplašinot varu pār svarīgām ekonomikas nozarēm, skaidro Maskavas Starptautiskā politikas ekspertīzes institūta direktors Jevgēnijs Minčenko.

Vēstīts, ka Eiropas Savienība (ES), ASV un citas valstis ir noteikušas sankcijas pret Krieviju par tās agresiju Ukrainā.

Par to, kā darbojas Putina varas sistēma, kuru veido spēcīgi klani, izsmeļoši var lasīt šeit un šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!