Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins svētdien paliek 60 gadus vecs. Valsts vadītāja dzimšanas dienu plāno atzīmēt gan prezidenta atbalstītāji, gan pretinieki.

Šīs ir bijis politiski svārstīgs gads pieredzējušajam politiķim, bet Krievijas nevalstiskās socioloģisko aptauju organizācijas ”Levada Center” pagājušā mēneša aptauja, kurā Putinam atbalstu izteikuši 67% aptaujāto, liecina, ka ir pietiekami daudz valsts iedzīvotāju, kas apsveiktu prezidentu dzimšanas dienā, vēstīts interneta vietnē ”The Moscow Times”.

Putina pārstāvētās partijas ”Vienotā Krievija” jaunatnes organizācijas ”Jaunā Gvarde” lokālās nodaļas rīkos svētku pasākumus visā valstī. Jaunieši paredzējuši izkārt apsveikuma plakātu uz tilta Rostovā pie Donas un aicināt garāmgājējus parakstīties gigantiskā apsveikuma kartiņā, vēsta laikraksts ”Vedomosti”. Pati valdošā partija gan nekādus svētku pasākumus neesot ieplānojusi.


Svinību epicentrs būs Putina dzimtajā Sanktpēterburgā. Par to lielā mērā jāpateicas Putina atbalstītāju organizācijai ”Nacionālā Komiteja 60”, kas ir iesniegusi pieteikumu 60 000 cilvēku lielam gājienam un mītiņam, vēstīts interneta vietnē ”Fontanka.ru”.

”Nacionālā Komiteja 60” ir nodibināta tieši Putina dzimšanas dienas atzīmēšanai. Iepriekš tā jau ierosināja 2012. gadu pasludināt par ”Putina gadu”, kā arī vēlējās Putina vārdā pārdēvēt ielu, kurā nākamais prezidents izaudzis.


Sanktpēterburgas amatpersonas piedalās koncerta organizēšanā VIP viesiem, kurš notiks pirmdienas vakarā, vēsta laikraksts ”Vedomosti”.

Opozīcijas aktīvisti no ”Rosagit” prezidenta jubileju plāno atzīmēt ar mītiņu Maskavā. Pasākumam veltītā lapā sociālajā tīklā ”Facebook” ir nosaukta ”Palīdzi vecajam vīram pensionēties”, norādot uz prezidenta oficiālo pensijas vecuma sasniegšanu. Akcijas rīkotāji aicina sacensties par labāko geriatrijas tēmas dāvanu jubilāram, piemēram, čības, lejkanna un lasāmo briļļu ietvars, vēsta ”The Moscow Times”.


Mākslas centrā ”Flacon” Maskavā notiks mākslas izstāde ar ironisku nosaukumu ”Prezidents. Vissirsnīgākais cilvēks”, kurā būs apskatāmi 15 attēli ar Putinu ikdienas situācijās – dzimšanas dienas svinībās, protesta gājienā vai ar ziedu pušķi rokās.


Pats Putins dzimšanas dienu svinēšot ģimenes un tuvu draugu lokā Sanktpēterburgā, laikrakstam ”Vedomosti” atklāja prezidenta pārstāvis.

”Delfi” jau vēstīja, ka muzikālu apsveikumu Putinam dzimšanas dienā veltījis tadžiku dziedātājs Tolibdžons Kurbanhanovs.

Vladimirs Putins ir dzimis 1952. gada 7. oktobrī Sanktpēterburgā. 1975. gadā absolvējis Ļeņingradas Valsts universitātes Juridisko fakultāti un tika nosūtīts darbā Valsts drošības komitejā (VDK). No 1985. līdz 1990. gadam strādājis Vācijas Demokrātiskajā republikā. Pēc tam sācis strādāt Sanktpēterburgas pilsētas padomē. 1996. gadā Putins pārcēlās uz Maskavu un ieņēma dažādus amatus Krievijas Federācijas Prezidenta administrācijā. 1998. gadā iecelts par Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) direktoru. 1999. gadā kļuva par Krievijas Federācijas valdības priekšsēdētāju.


Putins ir otrais prezidents Krievijas Federācijas vēsturē. Pēc Borisa Jeļcina atkāpšanās no prezidenta amata 1999.gada 31.decembrī Putins pildīja Krievijas prezidenta pienākumus līdz 2000.gada 7.maijam, kad pēc vēlēšanām nodeva Krievijas prezidenta zvērestu. 2004.gadā Putinu ievēlēja par Krievijas prezidentu uz vēl vienu termiņu, bet 2008.gada 7.maijā beidzās viņa pilnvaru termiņš. Kopš tā laika viņš bija Krievijas premjers, bet Krievijas prezidents pēdējos četrus gadus bija Putina izvirzītais Dmitrijs Medvedevs. 2012. gada martā Putins atkārtoti ievēlēts un kļuvis par Krievijas prezidentu.

Putins un viņa politiskā darbība ir pretrunīgi vērtēta. Sevišķi asi pret Putinu un viņa valdošo iekārtu vērsti protesti sākās pēc Valsts domes vēlēšanām, kurās balsu vairākumu guva Putina un Medvedeva ”Vienotā Krievija”. Protesta akcijas notika arī pirms prezidenta vēlēšanām šogad martā, pēc kurām toreizējais premjers Putins ar 63,6% balsu atgriezies prezidenta krēslā, savā vietā ieceļot Medvedevu.

Šovasar opozīcija apsūdzēja Putinu pārāk greznā dzīvē uz valsts rēķina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!