Foto: EPA/LETA
Krievijas premjers Vladimirs Putins piektdien, tiekoties ar Ukrainas jauno prezidentu Viktoru Janukoviču, piedāvājis Ukrainai iestāties Muitas ūnijā, kurā šobrīd apvienojušās Krievija, Baltkrievija un Kazahstāna.

"Pievienojieties muitas savienībai," aicinājis Putins, atbildot uz Janukoviča piedāvājumu īstenot "radikālu pagriezienu" Krievijas un Ukrainas attiecībās, ziņo raidorganizācija BBC.

Krievija, Baltkrievija un Kazahstāna ir izveidojušas muitas savienību, kuras ietvaros valstis noteikušas vienotus ievedmuitas tarifus un savstarpējās tirdzniecības nosacījumus. Piemēram, ūnijas ietvaros valstis ir astoņkārtīgi palielinājušas dzīvu cūku ievedmuitu, kas radījis problēmas Latvijas un Lietuvas cūku audzētājiem, kam Krievija bija viens no lielākajiem noieta tirgiem.

Tāpat Krievijas premjers iepriekš nācis klajā ar paziņojumiem, ka Krievija varētu pievienoties Pasaules Tirdzniecības organizācijai (PTO) tikai kā vienota muitas zona ar Baltkrieviju un Kazahstānu. PTO gan šo ieceri ir kategoriski noraidījusi.

Jau vēstīts, ka jaunievēlētais Ukrainas prezidents Janukovičs piektdien uzturas oficiālajā vizītē Maskavā. Krievijā viņš ieradies pēc šīs valsts prezidenta Dmitrija Medvedeva ielūguma.

Savā pirmajā ārvalstu vizītē Ukrainas prezidenta amatā Jaunkovičs 1. martā apmeklēja Briseli, kur tikās ar Eiropas Savienības līderiem. Briselē Ukrainas prezidents apgalvoja, ka viņa prioritāte būšot valsts integrācija Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!