Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņojis, ka ANO rezolūcijas projekts par sankciju piemērošanu pret Sīriju par ķīmisko ieroču uzbrukumiem ir nepiemērots, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"Es uzskatu, ka tas ir pilnīgi nepiemērots," preses konferencē Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā uzsvēris Putins. Krievijas prezidents Kirgistānā satikās ar Kirgizstānas Republikas prezidentu Almazbeku Atambajevu, vēsta medijs.

"Tas samazinātu uzticību sarunu procesā. Krievija neatbalstīs nekādas jaunas sankcijas pret Sīrijas vadību," apgalvoja Putins.

Jau vēstīts, ka Krievija un Ķīna otrdien uzlikušas veto ANO rezolūcijas projektam par sankciju piemērošanu pret Sīriju par ķīmisko ieroču uzbrukumiem.

Lielbritānijas, Francijas un ASV izstrādātais rezolūcijas projekts ANO Drošības padomē guva deviņu valstu atbalstu, bet pret to balsoja trīs - Krievija, Ķīna un Bolīvija, savukārt Kazahstāna, Etiopija un Ēģipte atturējās.

Rezolūcijas projekts paredzēja sankciju piemērošanu pret 21 Sīrijas pilsoni, organizāciju un uzņēmumu par saistību ar ķīmisko ieroču uzbrukumiem. Tas arī paredzēja aizliegt visām valstīm piegādāt Sīrijas valdībai helikopterus. Izmeklētāji secinājuši, ka valdība ķīmisko uzbrukumu veikšanai izmantojusi helikopterus.

Rezolūcija tika izstrādāta pēc ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) kopīgās izmeklēšanas, kurā tika secināts, ka Sīrijas bruņotie spēki īstenojuši trīs ķīmiskos uzbrukumus, izmantojot hlora gāzi, un teroristu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") veicis vismaz vienu ķīmisko uzbrukumu, izmantojot iprītu.

Krievija, kas ir Sīrijas režīma tuvākā sabiedrotā, pievienojās Rietumu valstīm kopīgajā izmeklēšanām, lai noskaidrotu atbildīgos par šiem uzbrukumiem. Tomēr Krievijas pastāvīgā pārstāvja ANO vietnieks Vladimirs Safronkovs pagājušo piektdien paziņoja, ka Krievija izmantos savas veto tiesības, lai nobloķētu šo rezolūcijas projektu. Safronkovs izteicās, ka projekts ir neobjektīvs, balstīts uz nepietiekamiem pierādījumiem un provokatīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!