Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Kremlī svinīgi pasniedzis Draudzības ordeni bulgāru kustības "Rusofili" līderim Nikolajam Maļinovam, kurš Bulgārijā apsūdzēts par spiegošanu Krievijas labā, vēsta portāls "Currenttime".

Krievijas draudzības ordenis tiek pasniegts par "īpašiem nopelniem miera, draudzības, sadarbības un savstarpējās cieņas veicināšanā starp tautām". Maļinovam ordenis piešķirts Krievijas tautas vienotības dienā 4. novembrī.

Tikmēr Bulgārijā Maļinovam septembrī izvirzītas apsūdzības par spiegošanu Krievijas labā. Viņš sadarbojies ar divām Krievijas organizācijām un nodevis tām valsts noslēpumu saturošus datus, paziņoja ģenerālprokurors Sotirs Cacarovs.

Viena no minētajām organizācijām ir biedrība "Divgalvu ērglis", ko vada Krievijas uzņēmējs Konstantīns Malofejevs un Kremlim tuvais Krievijas Stratēģisko pētījumu institūts.

Par spiegošanu Bulgārijā draud piecu līdz 15 gadu ilgs cietumsods. Bijušais deputāts Maļinovs atbrīvots no aresta pret 50 000 levu (ap 25,5 tūkstoši eiro) lielu drošības naudu.

Piemērotais drošības līdzeklis aizliedz Maļinovam pamest valsti, tomēr tiesa atļāvusi viņam no 1. līdz 5. novembrim piedalīties pasākumos Krievijā.

Būdams deputāts, Maļinovs paudis prokremlisku pozīciju, tostarp, apsveicot Krimas pussalas aneksiju un iestājoties pret Bulgārijas dalību NATO.

Pagājušajā nedēļā Bulgārija par valstī nevēlamu personu pasludināja Krievijas vēstniecības pirmo sekretāru, kā arī atteica vīzu Maskavas piedāvātajam militārajam atašejam.

Bulgāru premjers Boiko Borisovs paskaidroja, ka krievu diplomāts mēģināja savervēt augta līmeņa ierēdni ar pieeju slepenai informācijai, bet Krievijas militārais atašejs iekļauts sankciju sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!