Krievijas prezidents Vladimirs Putins Uzvaras dienā apsveicis Igaunijā dzīvojušu Otrā pasaules kara veterānu, kurš jau pirms vairākiem gadiem miris.
Laikraksts "Severnoje poberežje" raksta, ka Krievijas prezidenta apsveikums, kas bija adresēts Pjotram Mihailovičam Kuzminam Kohtlajervē, saņemts Uzvaras dienas priekšvakarā.

Taču kara veterāna meitai Gaļinai Antonovai šie Putina gadskārtējie apsveikumi izraisa nevis prieku, bet rūgtas asaras, ko viņas tēvs, kurš laimīgi nodzīvoja līdz 80 gadu vecumam, 2001.gada februārī nomira. Meita glabā mirušā tēva karavīra apliecību un apbalvojumus.

"Mēs jau četrus gadus pēc kārtas saņemam apsveikumus Uzvaras dienā, bet mūsu tēvs un vectēvs jau četrus gadus vairs nav dzīvo vidū. Kamēr viņš bija dzīvs, mēs visi, protams, priecājāmies, bet apsveikt svētkos nelaiķi un vēlēt viņam veselību - tā ir vienkārši zaimošana," uzskata karavīra meita.

Kā pierādījumu saviem vārdiem Antonova demonstrēja laikraksta korespondentam pēdējā apsveikuma konvertu, uz kura sūtītāja adreses vietā lieliem burtiem iespiesti vārdi "Maskava. Kremlis".

"Severnoje poberežje" redakcija sazinājās ar Kohtlajerves kara un darba veterānu padomes priekšsēdētāja vietnieku Alekseju Ivanovu, un izrādījās, ka šis nav vienīgais šāds pārpratums.

Pēc Ivanova teiktā, "šis juceklis", kad Krievijas vadības apsveikumi pienāk mirušiem kara veterāniem, turpinās jau vairākus gadus. Savukārt vairāki vēl dzīvie Otrā pasaules kara veterāni, pēc Ivanova teiktā, nekādus apsveikumus no Putina nesaņem.

Ivanovs šo situāciju izskaidro ar to, ka Maskavā acīmredzot izmanto novecojušus kara veterānu sarakstus. "Saprotams, ka situācija pastāvīgi mainās, veterānu ar katru gadu kļūst aizvien mazāk. Tāpēc pagājušajā gadā mēs nosūtījām jaunos sarakstus uz republikas Veterānu organizāciju savienību un Krievijas konsulātu Narvā. Taču ierēdņi acīmredzot strādā ne īpaši operatīvi," konstatēja Ivanovs.

Mirušā veterāna Kuzmina meita teica: "Tā ir vienkārši ņirgāšanās gan par nelaiķa piemiņu, gan viņa tuvinieku jūtām. Ne mans tēvs, ne es to neesam pelnījuši."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!