Foto: AP/Scanpix
Krievijas prezidents Vladimirs Putins ASV vadīto NATO pretgaisa aizsardzības sistēmas programmu nodēvējis par draudu pasaules drošībai un solīja, ka Krievija darīs visu, lai saglabātu stratēģisko līdzsvaru.

Putins, kurš piektdien Sočos tikās ar armijas virsniekiem, zobojās par ASV apgalvojumiem, ka pretgaisa aizsardzības vairogs nav vērsts pret Krieviju, bet gan paredzēts aizsardzībai pret Irānas raidītām raķetēm.

Sistēmā ir arī bāze Rumānijā, kas ceturtdien sāka darbību. Savukārt piektdien Polijā sāksies būvdarbi pie sistēmas bāzes izveides.

Krievijas prezidents apgalvoja, ka ASV veidotā pretgaisa aizsardzības sistēma nav aizsardzības sistēma, bet gan daļa no ASV stratēģiskā kodolbruņojuma potenciāla.

"Nekā tamlīdzīga, tā nav aizsardzības sistēma. Tā ir daļa no ASV stratēģiskā kodolbruņojuma, kas izvests perifērijā. Šajā gadījumā perifērija ir Austrumeiropa," viņš teica.

Krievijas prezidents norādīja, ka ASV izmanto savas iespējas plašsaziņas līdzekļos visā pasaulē, lai izplatītu maldīgu uzskatu, ka pretgaisa aizsardzības sistēmas mērķis ir aizsardzība, tomēr viņš uzsvēra, ka Krievijas militārajās aprindās tādu maldu nav.

Runājot arī par pretraķešu aizsardzības sistēmas "Aegis" izvietošanu uz militārajiem kuģiem Vidusjūrā, Putins teica, ka "visi tie ir papildu soļi, lai destabilizētu starptautiskās drošības sistēmu un sāktu jaunu bruņojuma sacensību".

Putins paziņoja, ka Krievija nemetīsies bruņojuma cīņā, tomēr piebilda, ka tā veiks grozījumus savos armijas modernizācijas plānos, "lai izbeigtu pieaugošos draudus Krievijas drošībai".

Viņš piebilda, ka Krievija "darīs visu nepieciešamo, lai nodrošinātu un saglabātu stratēģisko līdzsvaru, kas ir visuzticamākā garantija aizsardzībai pret plaša mēroga militāriem konfliktiem".

Krievijas prezidents norādīja, ka ar tādu rīcību Vašingtona pārkāpj 1987.gadā tā laika PSRS līdera Mihaila Gorbačova un ASV prezidenta Ronalda Reigana parakstīto vienošanos par vidējas darbības rādiusa kodolieroču neizvietošanu. Putins uzsvēra, ka ASV izveidotie infrastruktūras objekti Eiropā ļauj tām palaist vidējas un tuvas darbības rādiusa raķetes.

Darbi šajās vietās notiek strauji un Krievija nespēj kontrolēt tur notiekošo, sūkstījās Putins, piebilstot, ka tas ir "papildu apdraudējums" Krievijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!