Foto: AFP/Scanpix
Premjerministrs Vladimirs Putins pirmdien atklāja Krievijas ilgi gaidīto Sibīrijas naftas eksporta maršrutu, slavējot to kā "patiesi svarīgu notikumu", kas dos pēc enerģijas izslāpušajai Āzijai jaunu piegādes avotu no pasaules lielākās jēlnaftas eksportētājvalsts.

Putins nospieda pogu, tādējādi sākot uzpildīt pirmo naftas tankkuģi jaunajā naftas terminālī netālu no Nahodkas ostas pie Klusā okeāna, kur paredzēts jaunā Sibīrijas naftas vada galapunkts.

"Krievijai tas ir patiesi svarīgs notikums," termināļa atklāšanas ceremonijā Kozmino ostā netālu no Nahodkas teica Putins, kura runu pārraidīja televīzija.

"Tas ir stratēģisks projekts, jo tas ļauj mums ieiet pilnīgi jaunos, augošos, daudzsološos Āzijas un Klusā okeāna reģiona tirgos," sacīja Putins. "Līdz ar šo ir pabeigts viens no lielākajiem projektiem mūsdienu Krievijā. Un ne tikai mūsdienu Krievijā vien. Tas būtu grandiozs projekts arī bijušajai Padomju Savienībai."

Gada sākumā Krievijas naftas vadu monopolkompānija "Transņeftj" pabeidza būvēt pirmo 2694 kilometrus garo sekciju naftas vadam, kas pazīstams ar saīsinājumu ESPO un savieno Taišetu Austrumsibīrijā ar Skovorodino Amūras novadā.

Šajā projekta daļā bija paredzēts izbūvēt arī Kozmino naftas ostu, kuru tagad atklāja Putins. Otrā 2100 kilometrus garā naftas vada sekcija tiks ierīkota no Skovorodino uz Kozmino ostu.

Pašlaik nafta no Skovorodino pa dzelzceļu tiek nogādāta Kozmino ostā, kur tā tiek iesūknēta tankkuģos nogādāšanai Āzijas tirgos.

"Transņeftj" un Ķīnas naftas kompānija CNPC 2008.gada oktobrī parakstīja vienošanos par 67 kilometrus gara atzarojuma ierīkošanu uz Ķīnu, pa kuru, kad tas sāks darboties, sākotnēji plūdīs 15 miljoni tonnu naftas gadā.

Bankas "Uralsib Bank" galvenais stratēģis Kriss Vīfers teica, ka jaunā maršruta atklāšana dos jaunu izeju Krievijas eksportam un mazinās "draudus eksporta pieaugumam, ko rada pārblīvētais Bosfora šaurums".

Krievija apsteigusi Saūda Arābiju kā pasaules lielāko naftas eksportētāju, pateicoties naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC lēmumam samazināt ieguves kvotas un jaunu naftas atradņu nodošanai ekspluatācijā Sibīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!