Foto: AP/Scanpix
Krievijas prezidents Vladimirs Putins atbrīvojis no amata skandalozo Krievijas prezidenta pilnvaroto bērnu tiesību jautājumos Pāvelu Astahovu, piektdien paziņojis Kremlis.

Šāds solis sperts pēc vairāku mēnešu spekulācijām, ka Astahovs tiks atlaists pēc tam, kad vasaras nometnē Karēlijā jūnijā noslīka 15 bērni. Astahovs pēc nelaimes gadījuma izglābtajiem bērniem esot atļāvies jautāt: "Kā papeldējāt?"

Pats incidents un Astahova komentāri izraisīja sabiedrības sašutumu, un petīciju par viņa atlaišanu internetā parakstīja 160 000 cilvēku.

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pavēstīja Krievijas ziņu aģentūrām, ka Astahovu aizstās Anna Kuzņecova, kura vada bērnu un ģimenes labdarības fondu "Pokrov", kas saņem valsts atbalstu.

Astahovs stingri iestājās par 2013. gadā spēkā stājušos likumu, kas aizliedza Krievijas bērnu adopciju uz ASV, kas bija atbilde uz ASV likumdevēju apstiprināto "Magņitska likumu", ar kuru noteiktas sankcijas Krievijas amatpersonām, kas tiek vainotas cilvēktiesību pārkāpumos.

Astahovs bieži pamanījies izcelties ar netaktiskiem izteikumiem. Komentējot situāciju ar Kaukāzā notiekošām agrajam laulībām, viņš paziņoja, ka tur sievietes "27 gadu vecumā jau ir sačokurojušās un izskatās tā, it kā viņām būtu 50".

Astahova atlaišana seko pēc pēdējā laikā notikušas vairāku augsta ranga amatpersonu rotācijas, tostarp amatu atstāja arī prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Ivanovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!