Krievijas prezidenta vietas izpildītājs un prezidenta amata kandidāts Vladimirs Putins pirms sešiem gadiem, vēl būdams Sanktpēterburgas mēra vietnieka amatā, apvainojies uz Igaunijas prezidentu Lennartu Meri par viņa pret Krieviju vērstajiem izteikumiem, tādēļ Putins par to sarīkojis nelielu demaršu.
Priekšvēlēšanu kampaņas grāmatā "Pirmajā personā. Sarunas ar Vladimiru Putinu" nelielo incidentu, kas saistīts ar Igaunijas prezidentu, atcerējies viens no toreizējiem Sanktpēterburgas augstākajiem ierēdņiem Vladimirs Čurovs.

Pēc Čurova teiktā, Lennarts Meri uzstājies 1994.gada martā Eiropas Savienības seminārā Hamburgā un lietojis izteicienus, ko klātesošie Krievijas pārstāvji novērtējuši kā "rupjus izlēcienus pret Krieviju".

"Putins bija zālē kopā ar citiem Krievijas diplomātiem. Pēc tam, kad Meri kārtējo reizi rupji nosauca Krieviju par okupantiem, Putins neizturēja. Viņš piecēlās un pēc šiem vārdiem demonstratīvi izgāja no zāles," Čurovs stāstījis grāmatas autoriem.

"Tas izskatījās iespaidīgi: visi sēdēja bruņinieku zālē ar desmit metrus augstiem griestiem un marmora grīdām, un, kad viņš gāja, pilnīgā klusumā atbalsojās katrs viņa solis. Noslēgumā milzīgās durvis aiz viņa aizcirtās ar apdullinošu troksni. Putins pēc tam pastāstīja, ka viņš pat centies tās pieturēt, taču viņam tas neesot izdevies. Mūsu Ārlietu ministrija šo rīcību novērtēja atzinīgi," grāmatas autori atstāsta bijušā Putina kolēģa atmiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!