Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien izteicās, ka ārvalstu izdarītais spiediens uz bijušās Padomju Savienības republikām varētu pārvērst tās par haotiskām “banānu republikām”, informē ārvalstu prese.
Prezidents teica, ka Rietumvalstu valdības varētu būt kļūdījušās, atbalstot nevalstiskās organizācijas, kas mudināja ieviest izmaiņas pagājušā gada “Oranžās revolūcijas” laikā Ukrainā.

“Mēs neesam pret pārmaiņām bijušās Padomju Savienības teritorijā,” Putins teica laikrakstam “Times”.

“Mēs tikai baiļojamies, ka šīs pārmaiņas būs haotiskas. Tādā gadījumā izveidosies daudzas banānu republikas, kur uzvarēs tas, kurš skaļāk kliegs.”

ASV prezidents Džordžs Bušs mēģina iedrošināt bijušās Padomju republikas veidot stabilu demokrātiju, cenšoties tajā pašā laikā neapvainot Putinu.

Putins izteicās, ka nav izbrīnīts par Ukrainas prezidenta Viktora Juščenko administrācijas vadītāja pirmdien iesniegto atlūgumu, ar kuru viņš protestē pret arvien augošo korupcijas līmeni amatpersonu vidū.

“Mēs jau teicām, ka tā notiks, bet neviens jau tajā neieklausījās,” teica Putins.

Vairākas Krievijas amatpersonas ir pārliecinātas, ka demokrātijas kustības bijušajās Padomju republikās ir Rietumvalstu mēģinājums mazināt Maskavas ietekmi, taču Putins šādu iespēju noliedz.

“Es nedomāju, ka kāda no Rietumvalstīm, Eiropa vai ASV, strādā pret Krievijas Federāciju,” viņš teica.

Putins arī izteica asu kritiku par Ukrainas jauno valdību, kuras dēļ, pēc viņa vārdiem, neizdevās vienošanās par jauna cauruļvada izbūvi no Krievijas uz Rietumeiropu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!