Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins intervijā Japānas medijiem pirms vizītes Tokijā svētdien aicināja saglabāt mieru saistībā ar Ziemeļkoreju un brīdināja no bruņošanās sacensības, kas var sākties Āzijā pēc Phenjanas tāla darbības rādiusa raķetes izmēģinājuma.

Putins aicināja atgriezties pie sešu pušu sarunām par Ziemeļkoreju, kurās piedalās Ķīna, abas Korejas, Japāna, Krievija un ASV.

"Būtu pilnīgi nepareizi, ja mēs paaugstinātu emocionālo temperatūru ap to, kas notiek pašlaik, un izmantotu to, lai destabilizētu reģionu vai sāktu kaut kādu bruņošanās sacensību. Domāju, ka tā būtu liela kļūda," teica Putins.

"Mums jāņem vērā pozitīvie rezultāti, kas sasniegti sarunu procesā sešu pušu formātā," viņš teica intervijā biznesa laikrakstam "Nikkei", ziņu aģentūrai "Kyodo" un sabiedriskajai raidsabiedrībai NHK.

ANO Drošības padome pagājušajā mēnesī nosodīja to, ko ASV un Japāna uzskata par tāla darbības rādiusa raķetes izmēģinājumu, bet Ziemeļkoreja apgalvoja, ka tā bijusi raķete miera laikam paredzēta pavadoņa ievadīšanai orbītā.

Drošības padome aicināja stingrāk ievērot ANO finansiālās sankcijas un ierobežoto tirdzniecības embargo pret Phenjanu, iekļaujot ANO "melnajā sarakstā" trīs lielas Ziemeļkorejas firmas par līdzdalību kodolieroču un raķešu programmās.

Ziemeļkoreja atbildēja ar paziņojumu, ka tā boikotēs sešus pušu sarunas, un solīja atkal iedarbināt kodolrūpnīcu, kas ražo ieroču kategorijas plutoniju.

Phenjana, kas 2006. gadā izmēģināja kodolierīci, arī draudēja veikt jaunu kodolizmēģinājumu, ja ANO Drošības padome neatvainosies par Ziemeļkorejas nosodīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!