Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ir strauji pieaugusi iespējamība izcelties veselai virknei vardarbīgu konfliktu ar lielvaru iesaistīšanos, un "tā sauktie Aukstā kara uzvarētāji" vēlas pārdalīt pasauli, par Krievijas prezidenta Vladimira Putina piektdien sacīto vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Krievijas prezidents to paziņojis Rietumus kritizējošas runas laikā diskusiju kluba "Valdajs" sanāksmē piektdien Sočos.

"Jau šodien ir strauji pieaugusi iespējamība izcelties veselai virknei asu konfliktu, ja ne ar tiešu, tad netiešu lielvaru iesaistīšanos. Turklāt par riska faktoru kļūst ne tikai tradicionālās starpvalstu nesaskaņas, bet arī atsevišķu valstu iekšējā nestabilitāte," uzsvēra Putins.

Īpaši tas attiecas uz valstīm, kas atrodas lielvalstu ģeopolitisko interešu sadursmju zonā, vai uz kulturāli vēsturisko, ekonomisko un civilizāciju atšķirību robežām, paskaidroja Putins.

"Ukraina – viens no tādu konfliktu piemēriem, kuram ir ietekme uz vispasaules varas līdzsvaru, un, domāju, tas ne tuvu nav pēdējais," teica Putins.

Kritiskas piezīmes Putina runā izpelnījās ASV. Viņš norādīja, ka pasaules attiecību sistēmai bija nepieciešamas pārmaiņas, bet ASV, kas "pasludinājušas sevi par Aukstā kara uzvarētājām", nesaskatīja tajā nepieciešamību.

"Ir radies iespaids, ka ASV ir nolēmušas pārveidot visu pasauli," Putinu citē "RIA Novosti".

"Vienas valsts un tās satelītu dominēšanas" apstākļos "globālo risinājumu" meklēšana ir pārvērtusies "savu recepšu uzspiešanā" par universālām, skaidro Putins. "Šīs grupas ambīcijas ir pieaugušas tik tālu, ka tās kuluāros izstrādātās pieejas tiek pasniegtas kā visas pasaules sabiedrības viedoklis," kritizē Krievijas līderis.

Ir parādījušies pierādījumi, ka pret virkni pasaules līderu tiek pielietota "atklāta šantāža", apgalvo Putins. "Ne velti tā sauktais "Lielais brālis" tērē miljardiem dolāru izsekošanai visā pasaulē, tai skaitā pret saviem tuvākajiem sabiedrotajiem," viņš norāda.

"Objektivitāte un taisnīgums ir ziedota politiskā izdevīguma labā. Juridiskās normas aizstāj patvaļīga interpretācija un neobjektīvi vērtējumi. Turklāt totāla kontrole pār globālajiem medijiem, ja ir vēlēšanās, atļauj "baltu" padarīt par "melnu", bet "melnu" par "baltu"," piebilda Kremļa saimnieks.

ASV "diktāts" un visuresošā iejaukšanās veicina konfliktu eskalāciju un haosu, nevis demokrātijas nostiprināšanos. "Demokrātijas vietā – atbalsts visumā šaubīgai publikai, no atklātiem neonacistiem līdz islāma radikāļiem," uzskata Putins.

Krievijas līderis Vašingtonai un tās sabiedrotajiem runā pārmeta Sīrijas radikālo kaujinieku apbruņošanu, kā arī norādīja, ka Rietumu iejaukšanās ir novedusi Lībiju līdz sabrukuma robežai.

Savukārt pret "nepakļāvīgajiem" tiek izmantots spēks, ekonomiskais spiediens un iejaukšanās iekšējās lietās, turpinot pārmetumus Rietumiem, izteicās Putins.

Ieviešot sankcijas pret Krieviju, "ASV cērt zaru, uz kura pašas sēž", uzskata politiķis, skaidrojot, ka nedrīkst politiku jaukt kopā ar ekonomiku. Arvien vairāk valstu cenšas mazināt atkarību no dolāra, viņš uzsver. Krievijas ekonomikas attīstību ar sankcijām neapturēt, piebilda Putins.

Tikmēr Krievija negrasās "noslēgties no pasaules" un ir gatava dialogam. Putins atklāja, ka Krievija arī uzstāj uz pārrunām par kodolieroču arsenāla samazināšanu. "Jo mazāk pasaulē kodolieroču, jo labāk," ir pārliecināts prezidents.

Vēstīts, ka Krievija ir saņēmusi plašu starptautisku nosodījumu par Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju. Virkne Rietumvalstu pret Maskavu ir vērsušas sankcijas, lai piespiestu Kremli mainīt agresīvo politiku, veicinot karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!