Foto: TASS/Scanpix/LETA
Krievijā otrdien sāksies tās visu laiku lielākās militārās mācības "Vostok 2018". Portāls "Delfi" piedāvā ekspertu viedokli par to, ko sagaidīt no vērienīgajiem manevriem un ko tie nozīmē Rietumiem.

"No vienas puses, mācības ir neatņemama ikvienu bruņoto spēku pilnveidošanas un gatavības pārbaudes aktivitāte. No otras puses, Krievija ar šīm mācībām, visticamāk, vēlas demonstrēt savu bruņoto spēku sasniegumus modernizācijā un spējā iesaistīties liela mēroga militāros konfliktos," norāda Latvijas ārpolitikas institūta pētnieks Māris Andžāns.

Pēc ekspertu domām būtisks ir fakts, ka apjomīgajās mācībās piedalīsies ne tikai Krievijas, bet arī Mongolijas un Ķīnas bruņotie spēki. Latvijas Universitātes asociētais profesors Ojārs Skudra "Delfi" atklāj, ka abu valstu līdzdalība mācībās ir politiska demonstrācija. Andžāns norāda, ka Ķīna un Krievija militārajā jomā ir sadarbojušās regulāri, tādēļ Ķīnas dalība mācībās nav pārsteidzoša, īpaši ņemot vērā to, ka manevri notiks Tālajos Austrumos. "Vienlaikus tas [Ķīnas līdzdalība] ir labs atgādinājums Latvijai, ka Ķīnas kā sadarbības partnera pievilcībai ir savi ierobežojumi," atzīmēja Andžāns.

Pēdējo gadu laikā attiecības starp Krieviju un Rietumiem ir pasliktinājušās. Saspīlējumu veicinājusi Krievijas īstenotā Krimas aneksija, kā arī tās militāro vienību dalība konfliktā Ukrainas austrumos. Ojārs Skudra atzīmē, ka mācību organizēšana šajā laikā norāda uz bailēm un agresivitāti: "Jāpiekrīt skeptiķiem, kuri saka ir sācies Aukstais karš II, un jau labu laiku – no 2008. vai 2014. gada. Putins iet Brežņeva pēdās visos virzienos - iekšpolitiski un ārpolitiski," norāda profesors.

Foto: TASS/Scanpix/LETA

Domnīcas "Amerikāņu Ārpolitikas politikas padome" pētnieks Stīvens Blanks raksta, ka lielais iesaistīto karavīru skaits norāda uz to, ka "Vostok 2018" mācībās notiks globāla kara izspēle un ka Maskava, iespējams, gatavojas jaunām militārām aktivitātēm Ukrainā vai Sīrijā.

Latvijas eksperti par plašākām Krievijas ambīcijām izsakās piesardzīgāk. "Krievija ar mācībām pilnveidos savas spējas iesaistīties liela mēroga militāros konfliktos, bet tas ne obligāti nozīmē, ka Krievija šobrīd gatavojas kādam jaunam konfliktam," apgalvo Andžāns. Savukārt Skudra uzskata, ka par to, vai Krievija gatavojas kādai plašākai operācijai, šobrīd var tikai spekulēt.

Abi eksperti ir vienisprātis, ka Rietumiem aktīvi jāseko līdzi mācību norisei. "Rietumvalstīm rūpīgi jāseko līdz mācību norisei, lai varētu spriest par Krievijas bruņoto spēku un tā aprīkojuma attīstību. No tā jāizdara secinājumi savu spēju pilnveidošanai, " norādīja Andžāns.

Mācības "Vostok 2018" norisināsies no 11. līdz 15. septembrim. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņojis, ka "Vostok 2018" piedalīsies ap 300 000 karavīru, 1000 lidaparātu, Ziemeļu un Klusā okeāna flotes, visi gaisa desanta spēki, kā arī Ķīnas un Mongolijas bruņoto spēku vienības.

Līdz šim vērienīgākās militārās mācības Krievijas priekštece Padomju Savienība rīkoja Aukstā kara laikā. Toreiz "Zapad 81" manevros piedalījās no 100 000 līdz 150 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!