Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas diktators Vladimirs Putins uzrunā trešdienas rītā izziņoja "daļēju mobilizāciju", ziņo britu medijs "Sky News".

Putins norādīja, ka dokuments par šādas mobilizācijas uzsākšanu jau esot parakstīts.

"Uzsveru, ka tā ir daļēja mobilizācija. Iesaukti tiks tikai tie, kas ir rezervē," viņš saka. Diktators piebilda, ka mobilizācijas pasākumi sāksies šodien.

"Es uzsvēršu, ka Krievijas pilsoņiem, kas iesaukti mobilizācijas ietvaros, būs visas priekšrocības, kas pienākas tiem, kas dienē saskaņā ar līgumu," viņš sacīja.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu sacīja, ka mobilizācija attieksies "tikai uz tiem, kuriem ir iepriekšēja militārā pieredze". Ministrs izteicās, ka tie kopumā būtu aptuveni 300 000 rezervisti. Viņš piebilda, ka Krievija cīnās "ne tikai pret Ukrainu, bet pret Rietumiem kopumā".

Šoigu arī uzskaitīja Krievijas līdzšinējos zaudējumus Ukrainā, sakot, ka ir gājuši bojā 5937 cilvēki. Tas ir daudz mazāk nekā minēts Ukrainas un Rietumu aģentūru sniegtajās aplēsēs.

Krievijas mobilizācija bija paredzams solis, kas sabiedrībā izrādīsies ārkārtīgi nepopulārs, šorīt paziņoja Ukrainas amatpersonas. Ukrainas prezidenta padomnieks Mihailo Podoļaks sacīja, ka šis solis parāda, ka karš nenorit tā, kā plānoja Maskava.

Bijušais Apvienotās Karalistes vēstnieks Krievijā Tonijs Brentons telekanālam "Sky News" sacīja, ka Putina izsludinātā daļējā mobilizācija esot nozīmīga kara eskalācija. "Tas, ko Putins tagad ir izziņojis, ir mobilizācija, no kuras viņš ir atteicies kopš kara sākuma," sacīja Brentons.


Šī ir pirmā Putina nacionāla mēroga uzruna kopš 24. februārī viņš paziņoja par invāzijas Ukrainā sākumu, atzīmē medijs.

Uzrunas ietvaros viņš pieminēja arī otrdien izsludinātos "referendumus" Maskavas okupētajās un tās stutēto separātistu kontrolētajās Ukrainas teritorijās. Tā sauktās "Tautu Republikas" Ukrainas Doneckas un Luhanskas apgabalos rīkos "referendumus" laika posmā no 23. līdz 27. septembrim.

Putins izteicās, ka "galvenais mērķis" "atbrīvot" Donbasa reģiona iedzīvotājus "paliek bez izmaiņām". Viņš piebilda, ka "atbalsta" cilvēkus, kuru mērķis ir sarīkot referendumus Krievijas kontrolētajās Ukrainas daļās. "Mēs darīsim visu iespējamo, lai nodrošinātu drošus apstākļus referendumu rīkošanai," viņš teica.

Tāpat Putins veltīja vārdus Rietumu lielvarām, sakot, ka Krievijai ir moderni ieroči un piebilstot: "Es neblefoju." Viņš apsūdzēja Rietumus par iesaistīšanos "kodolšantāžā" pret Krieviju un sacīja, ka viņam ir "daudz ieroču, lai atbildētu".

Viņš saka, ka Rietumu valstis cenšas "bloķēt" jebkādu neatkarību un attīstību. "Rietumu mērķis joprojām ir vājināt un iznīcināt, viņi to atklāti saka," apgalvoja diktators.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!