Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijā reģistrēta jau otrā vakcīna pret jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 , trešdien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Šāda informācija publicēta oficiālajā prezidenta tīmekļa vietnē.

"Es gribētu sākt ar ko citu – ar patīkamu informāciju par to, ka Novosibirskas centrs "Vektors" šodien piereģistrējis otro Krievijas vakcīnu pret koronavīrusu - "EpiVakKorona"," Putins paziņoja sanāksmē ar valdības locekļiem.

Tas būs "brīnišķīgs preparāts", norādīja prezidents.

Putins arī informēja, ka drīzumā būs gatava arī trešā vakcīna, ko izstrādā Federālais Imunobioloģisko preparātu izpētes un izstrādes zinātniskais centrs RAN.

Savukārt vicepremjere Tatjana Goļikova papildināja, ka centrs "Vektors" saņēmis vakcīnas reģistrācijas apliecinājumu un ka vakcīnas klīniskie pētījumi veikti uz 100 brīvprātīgajiem.

Atšķirībā no pirmās Krievijas vakcīnas "Sputnik V", kas izstrādāta uz adenovīrusa bāzes, jaunā radīta uz sintētiskās platformas un sastāv no mākslīgi radītiem īsiem vīrusa peptīdu posmiem, paskaidroja Goļikova.

Arī par "pasaulē pirmās" Covid-19 vakcīnas "Sputnik V" reģistrāciju paziņoja Putins personīgi. Tolaik viņš apgalvoja, ka vakcīnu brīvprātīgi izmēģinājusi arī viņa meita.

Septembrī zinātnieku grupa atklātā vēstulē apšaubīja sniegtos datus par "Sputnik V" efektivitāti.

Saskaņā ar "Worldometers" apkopotajiem ofiiciālajiem datiem Krieivjā līdz šim reģistrēti 1,3 miljoni Covid-19 gadījumi un vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku no slimības miruši.

16. jūlijā Lielbritānija, ASV un Kanāda apsūdzēja Krievijas atbalstītus hakerus mēģinājumos nozagt pasaules zinātnisko un farmācijas organizāciju pētījumus par Covid-19 vakcīnu un šīs slimības ārstēšanu.

Pasaulē pagaidām nav pieejama plaši atzīta un pārbaudīta vakcīna pret Covid-19, lai gan tiek izstrādātas un izmēģinātas vairākas. Tiek lēsts, ka vakcīna varētu būt pieejama nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!