Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas Starptautiskā garīgās vienotības un pasaules tautu sadarbības akadēmija izvirzījusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina kandidatūru 2014. gada Nobela miera prēmijai, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

"Tā ir mūsu iniciatīva. Gads noslēdzas un, neapšaubāmi, 2013. gada cilvēks ir Vladimirs Vladimirovičs Putins," žurnālistiem paziņoja akadēmijas viceprezidents Beslans Kobahija.

Putins prēmijai izvirzīts galvenokārt par nopelniem Sīrijas konflikta risināšanā, skaidro pārstāvis, norādot, ka Putina prēmēšana varētu "atgriezt autoritāti balvai, kas vairākus gadus piešķirta avansā, nevis pēc nopelniem".

Iepriekš šī prēmija piešķirta ASV prezidentam Barakam Obamam, kas "atbalsta ASV agresīvo darbību", kamēr Krievijas līderis cenšas apturēt karu Sīrijā un "ir vairāk cienīgs tādam godam", Krievijas Valsts domes deputāta Josifa Kobzona teikto atstāsta aģentūra "RIA Novosti".

Deputāts arī piebilst, ka šī iniciatīva nav saskaņota ar Putinu un ka prezidents diez vai komentēs savu izvirzīšanu "savas pieticības dēļ".

Iesniegums par Putina kandidatūru Nobela prēmijas komisijai nosūtīts 16. septembrī.

Vēstīts, ka Krievijas un ASV panāktā vienošanās vismaz uz laiku ir novērsusi ASV solīto militāro triecienu Sīrijai, lai sodītu režīmu par 21. augusta ķīmisko uzbrukumu Damaskā, kurā bojā gājuši vairāk nekā 1400 cilvēku. Vašingtona notikušajā vaino oficiālo Sīrijas valdību, kamēr Damaska un Krievija par vainīgiem uzskata pret Bašara al Asada valdību karojošos nemierniekus.

Jāpiebilst, ka kopš 2011. gada ilgstošā konflikta laikā, kurā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 100 000 cilvēku, starptautiskā sabiedrība nav spējusi vienoties par stingru rīcību vardarbības apturēšanai tieši pateicoties Damaskas ciešajai sabiedrotajai un lielākajai ieroču piegādātājai Krievijai, kā arī komunistiskajai Ķīnai, kuras vairākas reizes bloķēja ANO Drošības padomes rezolūcijas Sīrija jautājumā.

Nobela prēmiju par izciliem sasniegumiem fizikā, ķīmijā, medicīnā, literatūrā un miera nostiprināšanā 1896.gadā ar savu testamentu nodibināja Zviedru fiziķis Alfrēds Nobels. Nobela piemiņas prēmiju ekonomikā 1968.gadā nodibināja Zviedrijas centrālā banka.

Nodibinot savā vārdā nosauktās prēmijas, Nobels vēlējās kaut nedaudz mazināt ļaunumu, ko nodarījis viņa izgudrotais dinamīts. Prēmijas tiek izmaksātas no procentiem, kurus ienes Nobela mantojumā atstātais kapitāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!