Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien vizītes laikā Vācijā pauda viedokli, ka jaunās padomes izveide starp Krieviju un NATO varētu iezīmēt "jaunas Eiropas drošības sistēmas izveides sākumu".
Preses konferencē Veimārā pēc tikšanās ar Vācijas kancleru Gerhardu Šrēderu Putins atgādināja, ka 1997.gadā izveidotās pastāvīgās konsultatīvās padomes vietā, kuras ietvaros šobrīd tiek veidotas Krievijas un NATO attiecības, iecerēts radīt jaunu struktūru - politisko "divdesmitnieku", kurā lēmumi tiks pieņemti uz "vienlīdzīgiem noteikumiem".

"Mēs nepretendējam uz veto tiesībām par NATO iekšējiem jautājumiem vai tiem, kas saistīti ar Romas līguma piekto pantu," uzsvēra Putins, norādot, ka tā vietā Krievija varētu iesaistīties tādu jautājumu risināšanā kā cīņa pret terorismu, masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas novēršana un humānā palīdzība.

Uz jautājumu, ko Krievija var zaudēt "divdesmitnieka" izveides gadījumā, prezidents teica: "Neko, izņemot veco aukstā kara ideoloģiju, mēs nezaudēsim."

NATO valstu ārlietu ministri decembrī vienojās sākt darbu pie jaunās institūcijas veidošanas. Cer, ka tā varētu sākt darboties līdz 14. un 15.maijā paredzētajai NATO valstu ārlietu ministru sanāksmei Reikjavīkā.

NATO un Krievijas amatpersonas pirmdien sāka ceturto konsultāciju kārtu, kuru mērķis ir izveidot jauno padomi, kurai dots pagaidu nosaukums "20 valstu padome".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!