Foto: Reuters/Scanpix
Pašreizējais Krievijas premjers un bijušais prezidents Vladimirs Putins trešdien kā pirmais iesniedzis kandidāta pieteikumu nākamgad martā gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām, informē raidorganizācija BBC.

Tas noticis tikai trīs dienas pēc ārvalstu novērotāju kritizētajām Valsts domes vēlēšanām, kurās uzvarēja Putina "Vienotā Krievija", valstī turpinoties masu protesta akcijām pret vēlēšanu rezultātiem.

"Vienotā Krievija", kas Putinu izvirzīja par prezidenta amata kandidātu, paziņojusi, ka darīs visu iespējamo, lai panāktu viņa uzvaru jau pirmajā vēlēšanu kārtā. "Mēs darīsim visu iespējamo, lai mūsu kandidāts uzvarētu pirmajā kārtā. Mūsu kandidāts, desmit gadus vadot valsti, ir paveicis daudzus nozīmīgus darbus," paziņojis "Vienotās Krievijas" centrālās padomes vadītājs Andrejs Vorobjovs.

Premjera iesniegtos dokumentus Centrālā vēlēšanu komisija izskatīs piecu darba dienu laikā, paziņoja komisijas pārstāve Ņina Kuļasova.

Pārējās partijas, kas Valsts domes vēlēšanās ieguva vietas parlamenta apakšpalātā, savus kandidātus vēl tikai grasās izvirzīt šomēnes gaidāmajos kongresos.

Ir zināms, ka Krievijas Komunistiskā partija kongresā 15.decembrī izvirzīs par prezidenta kandidātu savu līderi Genādiju Zjuganovu, savukārt 13.decembrī Liberāli demokrātiskā partija – savu skandalozo vadītāju Vladimiru Žirinovski. Intrigu vēl uztur "Taisnīgā Krievija" – tā par kandidātu lems 10.decembrī, un viens no iespējamajiem pretendentiem ir Genādijs Gudkovs.

Valsts domē neiekļuvusī opozīcijas partija "Jabloko" vēl nav izlēmusi par dalību prezidenta vēlēšanās, paziņoja viens no tās dibinātājiem Grigorijs Javlinskis. "Mēs ļoti negribam padoties. Taču, pirms paziņot savu lēmumu, mums jāapsver savas iespējas. Mēs vispirms jautāsim saviem atbalstītājiem, runāsim ar visām mūsu organizācijām," trešdien preses konferencē sacīja politiķis.

Saskaņā ar Krievijas likumdošanu, lai izvirzītu savu kandidātu, "Jabloko" līdz 18.janvārim jāsavāc 2 miljoni vēlētāju parakstu. Ņemot vērā, ka Krievijā gada sākumā ir garas Jaunā gada un pareizticīgo Ziemassvētku brīvdienas, to izdarīt nebūs viegli, bet galvenais, ka parakstus pārbaudīs "brīnumdari no CVK", ironizēja Javlinskis. Galīgo lēmumu partija pieņems kongresā 18.decembrī.

Nereģistrētās partijas "Cita Krievija" līderis Eduards Ļimonovs novembra vidū paziņoja, ka ir gatavs kļūt par "ārpussistēmas opozīcijas" kopīgo kandidātu. Sanāksme Ļimonova izvirzīšanai notiks Maskavā 11.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!