Foto: AFP/Scanpix

Krievijā jau 2006. un 2007.gadā tika izstrādāts plāns cīņai pret Gruzijas armiju, ja tā tiktu ievesta Dienvidosetijā, un šī plāna ietvaros tika sagatavoti Dienvidosetijas zemessargi, trešdien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Tas nav noslēpums, plāns bija, un tā ietvaros mēs rīkojāmies. To izstrādāja [Krievijas bruņoto spēku] ģenerālštābs 2006.gada beigās un 2007.gada sākumā, un tas tika saskaņots ar mani. Plāna ietvaros mēs sagatavojām Dienvidosetijas zemessargus," Putins sacīja žurnālistiem.

"Lai gan mūsu militārie speciālisti uzskatīja, ka Dienvidosetijas zemessargu sagatavošana ir veltīga, jo zemessargi zaudētu cīņā pret regulāru armiju - pat Gruzijas [armiju], viņi tomēr izrādījās vairāk nekā pieprasīti," piebilda Putins, kurš bija prezidents arī šī plāna izstrādes laikā, bet Krievijas un Gruzijas kara laikā bija premjerministrs.

Trešdien, kad aprit četri gadi kopš Krievijas un Gruzijas sākuma, Dienvidosetijas galvaspilsētā Chinvali ieradies Krievijas premjermimistrs Dmitrijs Medvedevs, kurš Krievijas un Gruzijas kara laikā bija Krievijas prezidents.

Gruzijas bruņotie spēki 2008.gada 8.augusta naktī mēģināja ieņemt Dienvidosetijas galvaspilsētu Chinvali . Krievija tajā pašā dienā ieveda savu karaspēku Dienvidosetijā un pēc piecu dienu ilgas karadarbības padzina Gruzijas armiju no Dienvidosetijas.

Dienvidosetija un Abhāzija 90.gadu sākumā pasludināja neatkarību no Gruzijas, tomēr tās par neatkarīgām valstīm pēc 2008.gada Krievijas un Gruzijas militārā konflikta atzina tikai Krievija, Nauru, Nikaragva, Tuvalu un Venecuēla. Gruzija abas separātiskās republikas joprojām uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!