Foto: AFP/Scanpix
Krievijai nav nekādu īpašu interešu Sīrijā, tās mērķis ir samierināt visas konfliktā iesaistītās puses, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Mums ar Sīriju attiecības ir ļoti labsirdīgas un ilgus gadus veidotas attiecības. Bet, kad dzirdu, ka Krievijai esot kaut kādas īpašas intereses - tie ir absolūti maldi," preses konferencē piektdienas vakarā Parīzē teica Putins pēc tikšanās ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu.

Viņš skaidroja, ka starp abām valstīm "nav īpaši plašas tirdzniecības, ekonomisko sakaru, nedz arī īstas militārās sadarbības".

"Vienīgais, kas man rūp, ir situācijas radikalizācija un kontroles zaudēšana pār situāciju, civiliedzīvotāju bojāeja," uzsvēra Krievijas prezidents.

"Mūsu mērķis ir samierināt visas konfliktā iesaistītās puses. Mēs neizvēlamies mūsējos un tos, kas nav mūsējie, mēs vēlamies parūpēties par visiem, novest lietas līdz situācijai, kad būs iespējams miermīlīgs politisks problēmas risinājums," norādīja Putins.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai Maskava ir gatava uzņemt pie sevis Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu un viņa ģimeni, Putins teica, ka "viņš daudz biežāk ir bijis Parīzē nekā Maskavā. Tādēļ, lūdzu, skatīsimies uz šo problēmu no šādas puses, viss".

Putins uzsvēra, ka Krievijai jautājumā par Sīrijas konflikta risināšanu pieņemams ir viss, kas ir pieņemams Sīrijas tautai.

"Lai rastu pieņemamu risinājumu, ir jāizbeidz vardarbība, turklāt tas jādara abām pusēm, jānosēdina visas konfliktējošās puses pie sarunu galda un jārada situācija, ka tās var viena ar otru vienoties," iespējamo 15 mēnešus ilgā konflikta risinājumu klāstīja Krievijas prezidents.

Viņš norādīja, ka Sīrijas tautai pašai ir jāatrisina jautājumi, kas skar viņu valsts iekārtu.

"Ja domājat, ka varam izlemt citu valstu vietā, aizbrauciet uz Kairu un piedalieties Ēģiptes prezidenta vēlēšanās. Jūs taču nevarat to izdarīt. Tāpat jūs nevarēsiet to izdarīt Sīrijā, to nevar neviens," skaidroja Putins, retoriski jautājot: "Kādēļ mēs domājam, ka, atceļot no varas esošo valsts vadību, jau rīt iestāsies pilnīga labklājība?"

Kā piemēru viņš minēja Lībijas līdera Muammara Kadafi gāšanu, norādot, ka visi zināja, "kāds tirāns bija Kadafi". "Iespējams. Bet, vai jūs arī zināt, kas Sirtē [pilsētā, kur pērn oktobrī tika sagūstīts un nogalināts Kadafi] notika pēc tam, kad tur iegāja kaujinieki, kādēļ jūs par to nerakstāt? Vai tad tur iestājās humāna labklājība?" žurnālistiem jautāja Putins.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka Krievija "nav nedz par Asadu, nedz viņa pretiniekiem". Krievija vēlas panākt situāciju, kad tiek izbeigta vardarbība un nesākas plaša mēroga pilsoņu karš, skaidroja Putins.

"Lūk, tas ir mūsu politikas mērķis Sīrijas jautājumā," teica Krievijas prezidents.

Krievija ir Sīrijas sabiedrotā un ir aizstāvējusi Asadu ANO Drošības padomes debatēs par nemieriem pret viņu. Krievijas karaflotes kuģu galvenā bāze Vidusjūrā ir Tartūsa.

ANO Drošības padomes pastāvīgās locekles Krievija un Ķīna vairākkārt izmantojušas savas veto tiesības, lai apturētu ANO Drošības padomes rezolūcijas par Sīriju .

Saskaņā ar " Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" datiem Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiekošajos nemieros pret prezidenta Bašara al Asada režīmu ir gājuši bojā vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēku, tai skaitā vairāk nekā deviņi tūkstoši civiliedzīvotāju.

Kopš 12.aprīļa spēkā ir pamiers, tomēr tas ik dienu tiek pārkāpts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!