Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievijas premjerministrs un prezidenta amata kandidāts Vladimirs Putins uzskata, ka PSRS sabrukums ir radījis nopietnas nacionālas un migrācijas problēmas valstī. Šādu viedokli viņš paudis publikācijā avīzē “Nezavisimaja Gazeta”.

“Lai gan Krievijai nav jābūt mono-etniskai valstij, tomēr pilsoņus šodien nopietni uztrauc un, teiksim tieši, kaitina daudzās masu iekšējās un ārējās migrācijas radītās izmaksas,” raksta Putins.

Pēc Putina domām Krievijas nacionālās un migrācijas problēmas ir tieši saistītas ar PSRS sabrukumu, kas būtībā vēsturiski esot vēl 18. gadsimtā veidotās Krievijas lielvalsts sabrukums. Pēc PSRS sabrukuma radušos milzīgo nacionālo spriedzi esot izdevies novērst bez lieliem upuriem, tomēr tas nenozīmējot, ka problēma ir pazudusi.

Lai gan Putins saskatot Krievijā “unikālu civilizāciju”, viņš tomēr vēršas pret nacionālismu. Idejas par mono-etnisku valsti esot pretrunā ar Krievijas vēsturi, turklāt tas esot īsākais ceļš uz krievu tautas un valsts iznīcināšanu.

Putins uzsver, ka tiem, kas ierodas citā reģionā, ir jāciena vietējās tradīcijas un kultūra. Pret neadekvātu, agresīvu un necienīgu rīcību esot jāvēršas ar atbilstošiem likumiem.

Pēc Putina domām būtu jāievieš kriminālatbildība par migrācijas noteikumu pārkāpumiem, bet nepārkāpjot pilsoņu tiesības izvēlēties dzīvesvietu.

“Mēs gadsimtiem dzīvojam kopā. Kopā uzvarējām pašu briesmīgāko karu. Un arī turpmāk dzīvosim kopā, bet tiem, kas grib un cenšas mūs sadalīt, varu pateikt vienu – neizdodies,” klāsta Putins raksta noslēgumā.

Raksts publicēts Putina priekšvēlēšanu kampaņas ietvaros. Premjera preses sekretārs Dmitrijs Peskovs iepriekš informējis, ka publicētie raksti tiks izmantoti par pamatu Putina Krievijas prezidenta kandidāta programmai.

Jau vēstīts, ka 4. martā Krievijā notiks prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!