Krievijas prezidents Vladimirs Putins nākamā valsts vadītāja amatam atbalstīs pašreizējā vicepremjerministra Dmitrija Medvedeva kandidatūru, ziņo Krievijas aģentūras.
"Es viņu tuvu pazīstu jau vairāk nekā 17 gadus, un es pilnībā atbalstu viņa kandidatūru," Krievijas vadošo partiju tikšanās laikā sacīja Putins.

42 gadus vecais Medvedevs pašlaik ieņem arī Krievijas gāzes giganta "Gazprom" direktoru valdes priekšsēdētāja amatu.

Medvedeva virzīšanu prezidenta amatam atbalsta vadošā partija "Vienotā Krievija" un vēl trīs partijas - "Taisnīgā Krievija", Agrārā partija un "Pilsoniskais spēks".

"Vienotā Krievija" plāno 17.decembrī rīkot kongresu, kurā tā oficiāli izvirzīs Medvedeva kandidatūru prezidenta amatam.

Putina un partijas "Vienotā Krievija" atbalsts faktiski jau nozīmē, ka Medvedevs uzvarēs nākamā gada 2.martā paredzētajās Krievijas prezidenta vēlēšanās.

Medvedevs dzimis 1965.gada 14.septembrī Sanktpēterburgā, kur arī uzaudzis un izglītojies, iegūstot jurista grādu Sanktpēterburgas universitātē - turpat, kur Putins.

No 1990. līdz 1999.gadam Madvedevs strādāja par pasniedzēju Sanktpēterburgas universitātē, vienlaicīgi strādājot par padomnieku pilsētas mērijā.

1999.gadā viņš pārcēlās uz Maskavu kā valdības administrācijas vadītājs un 2000.gadā vadīja Putina pirmo vēlēšanu kampaņu. Pēc Putina ievēlēšanas prezidenta amatā Medvedevs kļuva par Kremļa administrācijas vadītāja vietnieku, kā arī ieņēma vadošus amatus valsts kontrolētajās kompānijās, ieskaitot gāzes giganta "Gazprom" direktoru valdes priekšsēdētāja amatu.

2003.gadā Medvedevs kļuva par pirmo vicepremjeru, kas atbildīgs par prezidenta sociālo programmu realizēšanu, lai naftas un gāzes tirdzniecības ienākumus ieguldītu situācijas uzlabošanai medicīnas, mājokļu, lauksaimniecības, būvniecības un kultūras jomās.

Līdz ar iecelšanu vicepremjera amatā Medvedevs tika uzskatīts par vienu no potenciālajiem Putina pēctečiem līdzās bijušajam aizsardzības ministram Sergejam Ivanovam.

Novērotāji Medvedevu vērtē kā mazāk kareivīgāku un biznesam draudzīgu kandidātu no Putina komandas amatpersonām, kas minētas kā iespējamie potenciālie pēcteči.

Medvedevs tiek uzskatīts par Putina ciešākā loka liberālākās frontes pārstāvi. Valsts televīzijas viņu demonstrējušas runājam ar studentiem, intelektuāļiem un kultūras darbiniekiem, kaut arī Medvedevs pastāvīgi ir atturējies paust savus politiskos uzskatus ārpus sociālo programmu jautājumiem.

Medvedevs pats sevi ir raksturojis kā pragmatiķi, kas noraida politiskus raksturojumus. "Ideoloģija ir kaitīga," viņš reiz teica žurnālistiem.

Viņš arī ir izteicies, ka jūtas tuvāks demokrātijas un brīvā tirgus liberālajām idejām un savu nostāju ārpolitikas jomā dēvē kā eiropeisku.

Atšķirībā no Putina Medvedevam nav zināmas saistības ar VDK. Tiek uzskatīts, ka Medvedevs devis lielu ieguldījumu varas piramīdas veidošanā, kas lielā mērā nostiprināja Putina pozīciju tās virsotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!