Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas, Vācijas un Francijas līderi vienojušies tikties G20 samita gaitā, kas Ķīnā notiks 4. un 5. septembrī, lai runātu par situāciju Ukrainā, otrdien paziņoja Kremlis.

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam otrdien bijusi telefonsaruna ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Francijas prezidentu Fransuā Olandu, teikts Kremļa paziņojumā.

Putins, norāda Kremlis, esot pievērsis uzmanību Ukrainas "provokācijām" okupētajā Krimā. Esot arī paustas bažas par nestabilitāti līdzās frontes līnijai Donbasā.

Vācijas valdības pārstāvis sakariem ar presi apliecināja, ka telefonsarunas gaitā esot paustas bažas par pamiera pārkāpumiem Austrumukrainā.

Merkele un Olands mudinājuši Putinu darīt visu, ko viņš spēj, lai tur panāktu miera nostiprināšanos.

Putins, Merkele un Olands arī runājuši par Minskas pamiera līgumu iemiesošanu.

"Bija vienprātība, ka steidzami ir nepieciešams progress un konkrēti – ir jāpanāk pamiera nostabilizēšanās," sacīja amatpersona.

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) 10. augustā izplatīja paziņojumu par it kā notikušiem diviem Ukrainas karavīru mēģinājumiem uzbrukt Krimai, lai tur sarīkotu teroraktus, un to gaitā kritis Krievijas karavīrs un FDD līdzstrādnieks.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko kategoriski noraidījis Maskavas apsūdzības kā "bezjēdzīgas un ciniskas". Viņš uzsvēra, ka tās ir fantāzijas un kārtējais iemesls, lai Ukrainai izteiktu jaunus kara draudus.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!